Aktywne Wpisy
zloty_wkret +395
#projektniggeriusz
#projektdindu
#tinder
Murzyn jednak zostaje, bo zakładam, że p0lki nie są na tyle kumate, żeby go skojarzyć, ani stąd, ani z wielkiego ekranu xD
No to oficjalnie:
Zaczynamy xD
#projektdindu
#tinder
Murzyn jednak zostaje, bo zakładam, że p0lki nie są na tyle kumate, żeby go skojarzyć, ani stąd, ani z wielkiego ekranu xD
No to oficjalnie:
Zaczynamy xD
szatanEK666 +6
Wyglada jak moja 13 letnia siostrzenica. Chłopie wez sie ogarnij
Za +/- 7 dni zobaczymy co z tego wyszło.
Dla zainteresowanych.
Wzorowałem się na przepisach
https://youtu.be/uit-xMiNFkM
https://youtu.be/SiZJXsGViP8
Pierwszy raz zrobiłem z małej ilość bo testowo.
Składniki:
1 kapusta pekińska ( +/- 1,3kg)
3l wody
100g soli kuchennej
1 średnia marchew (słupki)
1/3 białej rzodkwi (słupki)
1 gruszka zwykła nieduża (polskiej)
1 mała cebula
1 główka czosnku (+/- 8 ząbków)
1 pęczek szczypiorku
imbir wielkość kciuka
kleik (15g mąki ryżowej / 150 ml wody)
3 łyżki gochugaru
4 łyżki sos rybny
2 łyżki sos sojowy jasny
Gruszka, cebula, czosnek, imbir zblendowałem na papkę. Wymieszałem z kleikiem, papryką i sosami. Połączyłem z marchwią, rzodkwią i szczypiorkiem. Wymieszałem z wcześniej przygotowaną kapustą. Kapustę przekroiłem na 4. Przez 5 godzin moczyła się w solance. Pokroiłem na pasujące mi kęsy. Odsączyłem na sicie. Wymieszałem. Zapakowałem do słoików.
@panazuhafada przepis wyżej. Za 7 dni dam znać jak smakuje.
#gotujzwykopem #kimchi #kiszonki
@lycaon_pictus: Są dwa sposoby aby zasolić kapustę. Jeden to jak robisz Ty oraz jak zrobiłem ja. W linkach które dałem są pokazane oba sposoby.
Przepis jest od gościa Grzegorz Łapanowski, polski kucharz który od 2019 roku produkuje i sprzedaje swoje kimchi oldfriendskimchi.pl . Jadłem jego produkty i mi smakowały. Za parę dni sprawdzę jak mi wyszło i dam znać.
W kiblu robiłeś?
@Ice_Glaze: Patrzyłem na wielu ludzi, w tym ludzi z Korei i nigdy nie widziałem wersji z wodą, ale widać mnie inny sposób ominął.
Btw, moja ulubiona wersja widziana w necie to przekrojona kapusta na cztery części wzdłuż liści, nasmarowana liść po liściu solą, odsączona, nasmarowana liść po
robilam 2 miesiące temu, poza tym że dałam sporo za dużo gochugaru to wyszło pysznie :D
tak z ciekawości ale czemu trzymasz kiszonki koło sedesu ( ಠ_ಠ)
możesz spokojnie olać zabawy z solanką i po prostu posypać dobrze solą.
Ja od razu kroję na ćwiartki, potem je na paski. Duża micha, sól, pomieszać i potem odcisnąć
Potem dawałam już tylko 3cm imbiru, smaki mi sie pozmieniały i dzis daję 5cm. Jem kimchi już chyba ze 2 lata, teraz robię niemal
pisał że sosów brakuje
Moje kimchi sprzed tygodnia pozdrawia ^w^
Trochę dużo nałożyłeś, będzie ciekło. Ja robię z tego przepisu i polecam generalnie kanał: https://youtu.be/aXhJcdXPyYI