Wpis z mikrobloga

Oto moje pierwsze kimchi!
Za +/- 7 dni zobaczymy co z tego wyszło.

Dla zainteresowanych.
Wzorowałem się na przepisach
https://youtu.be/uit-xMiNFkM
https://youtu.be/SiZJXsGViP8

Pierwszy raz zrobiłem z małej ilość bo testowo.
Składniki:
1 kapusta pekińska ( +/- 1,3kg)
3l wody
100g soli kuchennej
1 średnia marchew (słupki)
1/3 białej rzodkwi (słupki)
1 gruszka zwykła nieduża (polskiej)
1 mała cebula
1 główka czosnku (+/- 8 ząbków)
1 pęczek szczypiorku
imbir wielkość kciuka
kleik (15g mąki ryżowej / 150 ml wody)
3 łyżki gochugaru
4 łyżki sos rybny
2 łyżki sos sojowy jasny
Gruszka, cebula, czosnek, imbir zblendowałem na papkę. Wymieszałem z kleikiem, papryką i sosami. Połączyłem z marchwią, rzodkwią i szczypiorkiem. Wymieszałem z wcześniej przygotowaną kapustą. Kapustę przekroiłem na 4. Przez 5 godzin moczyła się w solance. Pokroiłem na pasujące mi kęsy. Odsączyłem na sicie. Wymieszałem. Zapakowałem do słoików.
@panazuhafada przepis wyżej. Za 7 dni dam znać jak smakuje.

#gotujzwykopem #kimchi #kiszonki
Ice_Glaze - Oto moje pierwsze kimchi! 
Za +/- 7 dni zobaczymy co z tego wyszło. 

Dla...

źródło: kimchi1

Pobierz
  • 23
@emesc: trzymam w kiblu bo 1, tam jest ciepło i 2, jest dobra wentylacja. Niby zakręcone słoiki, ale w pierwszych 2-3 dniach bardzo pracują i dużo gazu wychodzi spod nakrętki.
Jak trzymałem w kuchni to śmierdziało w całym domu. Jak zaniosłem do garażu to było zbyt zimno i się kisiło zbyt długo. :)