Wpis z mikrobloga

Na wstępie chciałbym zaprosić do obserwowania tagu, który z tagowania dla jaj stal się autorskim #ziemniakowniezostawiaj

- Cevapcici
- pieczone z rozmarynem i oliwą ziemniaki
- Sałatka szopska
- Ajvar
- Tzatziki
- Harrisa

Cevapcici czyli klasyka kuchni bałkańskiej, serwowane na całych Bałkanach i chyba nie tylko. Mocno uniwersalne, robione różnie zależnie od kraju i regionu. Kuzyn tureckiego kebaba. Mocno zbliżona do kofty, Adana czy lula kebab.

Główną rolę gra oczywiście siekane lub mielone mięso, raczej mieszane i tu też zależy gdzie. Baranina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina...

Podawana jako fast-food lub jako danie jak u mnie, tak jak Pljeskavica. Jeśli jest podawana jako fast food to w lepinji lub w placku pita. Najlepiej smakuje grillowana na węglu drzewnym.

Pasują do niej również świetnie pieczone ziemniaki, tak jak u m nie poza tym nick i tag zobowiązują ;)

Sałatka szopska czyli również klasyka Bałkanów, u mnie z bułgarskim szopskim serem kozim. Surowa cebula to również klasyka do cevapow jak i Pljeskavicy, pasuje znakomicie.

Pasta Urnebes czyli również bałkańska pasta też pasowałaby tutaj super, ale ostatnio było jej u mnie trochę za dużo. To też można zobaczyć na tagu.

Często również podawana jak tutaj z dipem tzatziki, który dodaje mocnej świeżości, zwłaszcza w towarzystwie harrisy i oczywiście ajvar, również klasyka Bałkanów.

Moje może nie wyglądają za dobrze i bardziej przypominają kofty niż cevapy, ale genialnie bronią się smakiem

#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
#jedzenie
Ziemniak43212 - Na wstępie chciałbym zaprosić do obserwowania tagu, który z tagowania...

źródło: IMG_20230124_210306

Pobierz