Wpis z mikrobloga

Bicep vs Terraform w Azure + Azure Devops? Jakie sa wasze opinie? Umiem TFa na zadowalajacym poziomie i szukam opinii osob ktore sprobowaly obydwu. Druga opcja wydaje mi sie bardziej seksowna bo jest multiplatformowa i szeroko wspierana przez community ale moja opinia moze byc zbaiasowana przez to, ze nie korzystalem z Bicepa

#programista15k #devops #programowanie

IaC do Azura

• Terrafor 69.0% (20)
  • Bicep 31.0% (9)

Oddanych głosów: 29

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z początku myślałem że przegapiłem jakiś nowy feature ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po prostu nie ma czegoś takiego jak ten twój "public access dla private endpointów"

@geringxes: Oczywiście, że przegapiłeś nowy feature i nie musisz łapać za słówka bo jak ktoś wiedział jak to wyglądało wcześniej, a jak teraz to wie co @Koliat miał na myśli xD
  • Odpowiedz
Gdybyśmy zdecydowali się na używanie bicepa od początku nic z tych rzeczy nie byłoby problemem, a struktura definicji podobna

@Koliat: No i spoko, ja nie próbuję wszędzie wpychać Terraforma, bo sam uważam że do czystego Azure-native Bicep jest wygodniejszy. Jedynie twierdzę, że trochę dramatyzujesz z tą koniecznością pisania całego jsona armowego w przypadku braków w TF, bo provider azapi sporo w tym kontekście uprościł.

Ale przy bardziej skomplikowanych deploymentach, chociażby
  • Odpowiedz
  • 1
@some_ONE pewnie masz rację, ja się na terraformie tak dobrze nie znam, przegadam jutro temat z kolegą odpowiedzialnym za TF u nas, może rzeczywiście to będzie prostsze niż workaroundy na skryptach, dzięki za hint ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@some_ONE: @Koliat: Generalnie to nie wina terraforma często, że nie nadąża. MS wypuszcza SDK do go i czasami tam czegoś nie ma. Ja czekam na provider feature w Azure DevOps, który doda approversow w envach, a to dopiero w AZ DO sdk 7, a MS wypuścił dopiero 6.0.1
  • Odpowiedz
  • 0
@Kardam no ale moment, MS wypuszcza api armowe z definicjami, to od tf zależy kiedy je zaimplementuje? Sdk do języka to trochę co innego niż nowa wersja api
  • Odpowiedz