Wpis z mikrobloga

@sildenafil: odnośnie tego zwrotu za utracony dochód to taki protip - trzeba sobie załatwić zaświadczenie ze swojego urzędu miasta o byciu jedynym żywicielem rodziny. Wtedy z automatu wypłacana jest średnia krajowa za okres spędzony w wojsku.
Tak przynajmniej było w 2018, ale raczej nic się w tej kwestii nie zmieniło... także to że nikt ci o tym nie powie ale jak pomachasz papierkiem to od razu wiedzą o co chodzi.
  • Odpowiedz
@Filipterka25:

To było już wielokrotnie wyjaśniane na wykopie

A jakie to ma znaczenie dla tych, co zostali bez pieniędzy?
Wyjaśniono sprawę już na tyle, że za pół roku nie będzie kolejnego artykułu na ten temat?
  • Odpowiedz
@buhubuhu:

trzeba sobie załatwić zaświadczenie ze swojego urzędu miasta o byciu jedynym żywicielem rodziny. Wtedy z automatu wypłacana jest średnia krajowa za okres spędzony w wojsku

Z automatu czyli po jakim czasie od zakończenia ćwiczeń? Od 2023 r kasę ma wypłacać wojsko, a nie urzędy miast czy gmin jak było wcześniej, więc pewnie dla wojska papierek z urzędu miasta nic nie będzie znaczył
  • Odpowiedz
@sildenafil: ja dostałem od razu - kilka dni po złożeniu dokumentow... ale skoro mówisz że zmieniło się kto ma wypłacać to może niekoniecznie zadziałać teraz, ale wtedy masz chociaż jakąś oficjalną podkładkę.
  • Odpowiedz
A jakie to ma znaczenie dla tych, co zostali bez pieniędzy?

@sildenafil: Taki, że gdyby ogarnęli mordy to by kasę dostali - wiesz, jak organ administracyjny nie robi czegoś, co ma zrobić to są dwie opcje:

a) płakać na wykopie,
b) sięgnąć po
  • Odpowiedz
Od 2023 r kasę ma wypłacać wojsko, a nie urzędy miast czy gmin jak było wcześniej, więc pewnie dla wojska papierek z urzędu miasta nic nie będzie znaczył

@sildenafil: Znowu kłamiesz lub pokazujesz swoją nieznajomość przepisów.

ale skoro mówisz że zmieniło się kto ma wypłacać to może niekoniecznie zadziałać teraz, ale wtedy masz chociaż jakąś oficjalną podkładkę.

@buhubuhu: Facet p------i trzy po trzy - w zeszłym roku było
  • Odpowiedz
Rezerwiści zrobili wszystko co trzeba: złożyli dokumenty w urzędach gminy, te ich odesłały do szefów jednostek wojskowych, gdzie ich odesłano z powrotem do urzędów. Nikt nie chciał wypłacić bo każdy interpretował przepisy na swoją korzyść i chciał przyoszczędzić na własnyk budżecie.

@sildenafil: Podpowiem, że jak urząd wydaje niekorzystną decyzję to masz coś takiego jak odwołanie.

Jak ktoś po takim ping-pongu siada i płacze zamiast OTWORZYĆ USTAWĘ i zrobić to, co
  • Odpowiedz
1. Nikt z góry nie dał info jak szkolenie ma wyglądać

@RobotniczySportowyRKS: i teraz kiedy pan wons z telewizji powiedział ze będą ludzi na dwa dni wzywać tych bez przeszkolenia I JEDNOCZEŚNIE NIE DALI INFO DO JEDNOSTEK ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ergo: powoływać na szkolenia ludzi bez przysiegi beda dopiero jak przyjdą wytyczne i jakby to sie stało i byś sie dowiedzial to daj znać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@sildenafil i to jest true, bo byłem wezwany na ćwiczenia i rozmawiałem z Panią w jednostce, która to ogarniała. Powiedziała, że ćwiczenia zostały odwołane w całej Polsce po konferencji, która się odbyła i nie będzie żadnych obowiązkowych ćwiczeń ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz