Wpis z mikrobloga

Bawię się trochę odpalaniem gierek pod Linuxem. Robił ktoś undervolting kart Nvidii (mam RTX-3060)? Macie na to jakieś dobre patenty? Zauważyłem, że gry odpalane pod Protonem działają o kilkanaście procent wolniej niż ich wersje uruchamiane pod kontrolą Windows. Pytanie czy da się coś z tym zrobić? Pewnie nie, bo warstwa emulacji DX -> Vulkan swoje musi kosztować... Ponadto, niezależnie od tego Nvidia swoje stery dla Linuxa może traktować trochę po macoszemu (czy jest tak rzeczywiście?)
#pcmasterrace #linux #nvidia
  • 4
  • Odpowiedz
@gacek_w:
1. Musisz zainstalowac wlasnosciowe sterowniki nvidia
2. Tak kazdy kopacz kryptowalut kopal pod linuxem i robil undervolting. Ja tez nie pamiętam juz jak ale stery nvidii dawały takie mozliwosci. 3060tka byla swietna do kopania
  • Odpowiedz
Ha! Niezły numer. Wyłączenie drugiego monitora poprawiło u mnie wydajność. Częściowo wycofuję się z tego co napisałem: fps-y są mniejsze (od Windows) o kilka a nie o kilkanaście procent. Nie jest źle. Cyberpunk 2077
(na drugim ekranie miałem monitor systemu, który pewnie ciągnął trochę zasobów)
  • Odpowiedz
Ponadto, niezależnie od tego Nvidia swoje stery dla Linuxa może traktować trochę po macoszemu (czy jest tak rzeczywiście?)

@gacek_w: Tak, ale nie ma co się dziwić. Jakby nie patrzeć Nvidia to #!$%@? firma, której głównym celem jest przetrwać poprzez Vendor locking, czyli tworzenie rozwiązań, które ma konkurencja, ale w wersji nvidia-only. Bardzo rzadko (potrzebne źródło, bo nie znam) rozwiązania Nvidii trafiają do konkurencji jak AMD czy Intel, ale w drugą stronę
  • Odpowiedz