Wpis z mikrobloga

Pytanie techniczne na temat #okno i #alarm

Czy warto brać kontraktony na każde okno w domu, łącznie z tymi na piętrze?

W pierwszej kolejności pomyślałem, że tak co by, podczas zbrojenia alarmu, od razu otrzymać informację czy któreś jest niedomkniętę.

Teraz się zastanawiam, czy to nie przerost formy nad treścią bo rezygnując z kilku na piętrze (gdzie nie ma fizycznej możliwości włamu bez drabiny) mogę zaoszczędzić około 2k.

Jak sądzicie z praktyki?

#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #bezpieczenstwo
ATAT-2 - Pytanie techniczne na temat #okno i #alarm 

Czy warto brać kontraktony na...

źródło: comment_1673257421gnafoVF6N075NddJlDg2lb.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co do kontaktronów, to zestaw Roto na jedno skrzydło na dzień dzisiejszy to ok. 170PLN.

@wbrewprawdzie: no ok, ja na jedno skrzydło płacę 142.

ja zrezygnowałem mimo tego, że lata pracuję przy systemach zabezpieczeń.

@Bad_Wolf: hmm no to teraz się zastanawiam :)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Kontaktrony wykrywające uchylenie i otworzenie każdego skrzydła. Wtedy możesz zabezpieczyć alarm z uchylonymi oknami, a jak potrzeba to opuścić rolety.

Czujki tłuczonego szkła też znasz?
  • Odpowiedz
Podajesz jako absolutnie niezbędne coś, co ma równorzędny albo i lepszy zamiennik w postaci kogoś z rodziny / dobrego przyjaciela, kto ma zapasowe klucze. I tak będzie musiał wejść żeby np. podlać kwiaty.

@asiajasiabasia: ee? Nie do końca czaję co Ty teraz porównujesz.
Jak znikasz z domu na kilka godzin to za każdym razem prosisz przyjaciela żeby Ci chałupy pilnował?
  • Odpowiedz
@asiajasiabasia: jedyną osobą która podaje że coś jest "absolutnie niezbędne" jesteś ty ¯\_(ツ)_/¯ Zamiast ułatwiać sobie życie to widzę chyba jesteś z tych, co zawsze znajdą jakąś "tańszą" alternatywę - tu w tym przypadku - w postaci szukania murzyna.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: nie widze sensu montowania kontraktonu na kazde okno, wystarczy zamontowac czujke skierowana na okno i tyle, byc moze nawet nie trzeba bedzie w kazdym pomieszczeniu czujki montowac a np. na korytarzu, przerost formy nad trescia, jesli ktos Cie do tego namawia to chce Cie naciagnac na kase. Druga sprawa mozna zbic szybe i kontrakton nie zadziala i wlam i tak bedzie :)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Uważam że warto, ale ja myślę o automatyce domu,
Nie tylko bezpieczeństwo przed włamaniem, ale może w połączeniu ze stacją pogodową ochronić wnętrze przed burzą lub śnieżycą bo zasłoni rolety. A przy oknie dachowym to ochrona przed zalaniem. Może tez dać znać że jakieś okno otwarte (bo zona zapomniała zamknąć ) a zimą to koszty.

Tak to w sumie gadżet, kwestia jaka jest Twoja rodzina, domy teraz są nisko
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Kontraktony na okno bierz tylko na parter, a na pietrze jakas zbiorcza czujke ruchu (zalezy jak dom wyglada) plus monitoring. Totalnie nie widzialbym sensu ladowac na kazde okno, ktos Ci przyjdzie z drabina i okno wybije? No prosze Cie.
  • Odpowiedz
@asiajasiabasia: dokładnie,problemy pierwszego świata. A mnie zastanawia co można ukraść w dzisiejszych czasach z domu oprócz elektroniki(laptopy, konsola, komputer)?
Jakby ktoś bardzo chciał to ukraść to wybija szybę i w 2 minuty znika z laptopami, ipadami,konsolą, komputerem.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: nie musisz ich stosować, możesz dołożyć własne ale pytanie co na to producent, czy Ci gwarancji nie odrzuci bo "musiałeś w ramie wiercić".
  • Odpowiedz