Aktywne Wpisy

dziobnij2 +129
Posiadanie dzisiaj córki to patola na 100%. Albo będzie się łajdaczyć na tinderze w młodym wieku, albo będzie miała kolorowe włosy i zacznie nienawidzić ojca, albo będzie traktować ojca jak śmiecia i bankomat. Prędzej zrobię wazektomię niż będę miał córkę. Change my mind.
#p0lka #rozowepaski
#p0lka #rozowepaski

AnalnyRozbojnik +17
191 cm, 23 lata, siłownia 4x w tygodniu, boks 2x w tygodniu, gitara elektryczna 12 lat, niedawno Junior c++ w prestiżowej firmie, gadane
Ale co z tego, skoro:
1. Wszyscy przyjaciele okazywali się z biegiem czasu falszywcami. Ci z podwórka, jak i Ci z liceum, w tym Ci, z którymi prowadziłem biznes i jeszcze niedawno wychodziłem teraz sami z siebie nawet nie mrugna się odezwac
2. Widzenie z rodzicami raz na pół
Ale co z tego, skoro:
1. Wszyscy przyjaciele okazywali się z biegiem czasu falszywcami. Ci z podwórka, jak i Ci z liceum, w tym Ci, z którymi prowadziłem biznes i jeszcze niedawno wychodziłem teraz sami z siebie nawet nie mrugna się odezwac
2. Widzenie z rodzicami raz na pół
#religia #pytanie #katolicyzm #pytaniedoeksperta #chrzescijanstwo #islam #judaizm
Bo nie jest, i co w związku z tym? ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@Nieszkodnik: a dlaczego nie?
@Totendajnapiwo: czyli niewinne dzieci mają cierpieć, bo pedofile mają wolna wolę? Wiesz, jakoś to do mnie nie przemawia...
Bez wolnej woli pluł byś się, że faszyzm
@zapster: to wytłumacz mi sens cierpienia 8-miesięcznego bobasa, gwałconego i zabitego przez zwyrodnialców - jaki boski plan za tym stoi?
@Alky: niby nic...
I na tym się kończy.
@MostlyRenegade: nawet jak tak to postrzegać, to ten sam argument można zaproponować na podstawie cierpienia. Nie ma żadnego powodu żeby istniało cierpienie fizyczne pod okiem miłosiernego Boga, co zresztą sami autorzy NT zauważyli, bo Jezus jako Bóg kilku przypadkowych ludzi miłosiernie uleczył ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zresztą, dlaczego antyczny grecki filozof miałby w ogóle odnosić się akurat do boga Izraelitów? Grecy mieli wystarczająco swoich.
Bóg chce żebyś się zbawił i uwolnił od grzechu. Ponieważ Bóg respektuje twoją wolną wolę daje ci możliwość trwania w grzechu (złu) lub uwolnieniu się od niego poprzez ofiarę Jezusa Chrystusa.
Epikur źle postawił pytanie, zakładając, że człowiek nie ma wolnej woli stąd cały ten wywód jest błędny.
@Lesny_Ghul: grzech to sprawianie sobie krzywdy. Miłosierny Bóg wygnał ludzi z Edenu aby mogli umrzeć i czekać na wybawienie pod postacią Słowa Bożego które przyszło na świat.
@Lesny_Ghul: bo zostaliśmy stworzeni na obraz i podobieństwo Boga.
@Lesny_Ghul: Wąż to Szatan, przeciwnik który
Gimboateisci wtedy hurr Durr jesteś zjebem skoro nie potrafisz użyć czerwonej kredki
@Nieszkodnik:
@Maly_Jasio: mnie to bardziej ciekawi, skąd Epikur urodzony 350 lat przed Jezusem wiedział o chrześcijańskim Bogu. W końcu w jego czasach nikt nie mówił, że bogowie są wszechmocni i miłosierni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@qluch: dotyczy to też 8-miesięcznego dziecka, gwałconego i zabitego przez zwyrodnialców?
@LifeReboot: i tutaj teoria przegrywa z praktyką. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście że możesz przemalować zielony kamień na czerwono...
@skitarii: widocznie byli tacy, co mówili ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Nieszkodnik: bo tak na obrazku w internecie ci napisali? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@qluch W jaki sposób krzywdzę siebie popełniając domniemany grzech? Czemu śmierć jest niezbędna do zbawienia?
@qluch a więc wszystko co czynimy jest boskie, zarówno dobro jak i zło. Bo bóg przecież nie grzeszy, nawet jak skazuje
@Nieszkodnik: oczywiście, że nie możesz dlatego dyskusje z gimboateistami są jałowe.
Czy Bóg może zwiększyć jeden z boków prostokąta powyżej 90 stopni? Nie może? hurr durr Bóg nie jest wszechmogący ONE ONE
Filozofowie greccy to robili w ramach zwykłego trollowania czyli zachęty do intelektualnej dyskusji, a gimboateiści to wrzucają na poważnie xD
@Nieszkodnik: każdego, nie wiem dlaczego wymieniony wyżej przykład ma być wyjątkowy od tysięcy lat krzywd, grzechów i bestialstwa ludów które paliły niemowlęta na stosach lub wykorzystywały seksualnie. To nie Bóg to czyni tylko ludzie ludziom. Dlaczego uważasz, że Bóg ma coś z tym wspólnego. Bóg umarł za ciebie i mnie i umarł z tym dzieckiem. Ale Bóg zmartwychwstał i ty i
@skitarii: no nie, aż tak to nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Encyclopædia Britannica wystarczy?
@LifeReboot: podaj choć jeden argument za tym, że nie możesz fizycznie udać się do Castoramy, kupić dwa pojemniki farby kryjącej , wziąć kamień, pomalować go na zielono, a następnie, po jakimś czasie, przemalować go na czerwono. Co ci stanie na przeszkodzie? Jestem cholernie ciekawy...
@skitarii: no i? Widocznie są podstawy do takich stwierdzeń, bo inaczej byłoby zaznaczone w EB, że to fake i Photoshop co nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Benio_Czarodziej: aha, ok.
@Gerax9: To samo pytanie można zadać inaczej. Po co Bóg tworzył stworzenie (aniołów i ludzi) skoro wiedział, że część z nich się mu sprzeciwi? Tutaj potępienie jest formą nie kary ale wyboru. Lucyfer miał wybór podążyć za Bogiem i jego planem lub się mu sprzeciwić.
Szatan mówi że nie będzie
@Nieszkodnik: nie ma. Już ci to wyjaśniłem poprzednio. Dlaczego nadal ignorujesz to? Ten "Epikurejski" wywód ma fałszywe podstawy.
@Nieszkodnik: przecież napisano tam, że te słowa są jedynie Epikurowi przypisywane i to inteligentnym ludziom w zupełności wystarcza, żeby wiedzieć o co chodzi. A jeśli tobie nie wystarcza, to co to o tobie mówi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@qluch: bo nie podałeś nic na podbudowanie swojego stwierdzenie - np. link do jakiejś polemiki z Dawidem Hume.
@skitarii: dokładnie tak samo Odyseja przypisywana jest Homerowi, a mimo to traktujemy to jako pewnik w nienaukowych dyskusjach, nieprawdaż?
@qluch jest odpowiedzialny bo według twojej religii stworzył cały świat, każe nazywać się ojcem, nas ponoć nazywa nas swoimi dziećmi, chce nas karać i nagradzać. Myślę że to wystarczy żeby wziąć odpowiedzialność za swoje dzieło.
@qluch co nazywasz złem? Świat nie jest czarno biały, złem mogę
@Lesny_Ghul: to jest tylko twoja opinia i nie ma ona wartości dodanej do tego tematu.
@Lesny_Ghul: grzech. Grzech jest złem. Zło to grzech, rozumiesz? Można postąpić albo zgodnie z Prawem Boskim czyli dobrze albo źle. Nazywanie złem tego co ci się wydaje złe bez względu na Prawo Boskie jest grzechem pierworodnym.
@Nieszkodnik: a to odnośnie czego?
@qluch: twojego przekonania, że twoje poglądy, moralność, wierzenia, mają obowiązywać innych ludzi. Np. twoja definicja zła, grzechu czy Boga...
@Nieszkodnik: a gdzie ja napisałem, że to moje poglądy? Ja przedstawiam to co mówi teologia KK która odnosi się do Prawa i Objawienia Boskiego.
Przecież to nie jest coś co sobie wymyśliłem. Ten obrazek nie ma sensu tutaj.
@qluch: jak nie, jak tak? KKK dotyczy buddystów? Żydów? Muzułmanów? Ten obrazek odnosi się w 100% do ciebie.