Wpis z mikrobloga

Czy mając inwerter z podwójnym MPPT mogę podłączyć panele na dwóch stronach dachu tak aby pracowały niezależnie?
Na drugiej stronie dachu słońce pojawia się około godziny 13, czy ma to sens?

#fotowoltaika
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kodijak: tak, tak dokładnie będzie jeśli masz w urzadzeniu 2 moduły do śledzenia punktu mocy maksymalnej. Jedną płaszczyznę paneli poadłaczas pod jeden a druga pod drugi.
  • Odpowiedz
@kodijak: nie wiem, zapłac komuś to ci policzy, kalkulatory są od tego. Wiecej paneli zawsze lepiej, ale czy to znaczy że chcesz mieć tylko 4 panele na tej połaci? Jeśli tak to radze zwiększyć do 8. Absolutne minimum dla falownika to zazwyczaj 6 paneli na string, najlepiej z 8 ale to trzeba posprawdzać
  • Odpowiedz
  • 0
@kodijak: Absolutne minimum dla falownika to zazwyczaj 6 paneli na string, najlepiej z 8 ale to trzeba posprawdzać

@zibizz1 a czEmu? Chodzi o napięcie?.. Bo jak ma np. falownik 3.6, a to będzie tylko jedna połać, to już takie 4-5 szt daje mu dobre moce max.
  • Odpowiedz
@majk3l: Tak chodzi o minimalne napięcie od którego falownik pracuje, nie wiem jaki zakres napięć ma taki falownik typu 3,6kW i 2 MPPT. Ale panele zazwyczaj miały ok 40V falownik zakres typu 200-800 ale nie sprawdzałem nigdy takich małych i zazwyczaj takie małe miały tylko 1 MPPT
  • Odpowiedz
@kodijak: jeśli te dwie strony to są dokładnie przeciwne płaszczyzny, to możesz je spiąć równolegle na jednym MPPT. One nigdy nie będą pracować jednocześnie ze sobą. Widywałem takie zalecenia w konfiguratorach. Musisz sobie przeliczyć parametry paneli z parametrami falownika w takiej konfiguracji, żeby to jakoś sensownie działało.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zibizz1 falownik sofar 3.3kW startuje od 160V więc 4 panele które się tylko się zmieszczą raczej nie odpalą go albo będą na granicy 4x41,4V do tego trzeba dodać spadek napięcia z paneli do falownika. To i tak to przekroczyło by maksymalną moc falownika o prawie 500W bo było by 11 paneli na dwóch stringach.
Kolejny falownik to 4,4kW z napięciem startowym 190V a na 5 panel nie ma miejsca.
  • Odpowiedz