Wpis z mikrobloga

#programowanie #raspberrypi Myślicie, że RPi uciągnąłby jakiegoś złożonego robota gieldowego, korzystającego z api, zbudowanego na bazie sieci neuronowej ? Automat do prognoz krótkoterminowych - maks 3 dniowych. W gre wchodziłoby przetwarzanie dużej ilości danych, wyznaczanie trendów i dokonywanie transakcji kupna/sprzedaży. Zainteresowałem się RPI bo chciałbym, żeby automat cichutko sobie coś tam liczył i pobierał możliwie mało energii, ale boje się, że mogę troche zarżnąć takie małe urządzonko. Może ktoś ma jakieś inne pomysły jeśli nie RPi. I druga sprawa, czy RPi nadawałoby się jako NAS? Bo kurcze tak szukam po necie i szukam i do czego bym nie chciał wykorzystać RPi to się okazuje, że tego nie uciągnie. Filmy się zacinają, NAS'a nie uciągnie, ktoś nawet pisał, że ciężko tam przeglądać maile. Kupiłbym to sobie, no ale jak to będzie mi tak mulić to raczej nie ma sensu. Narazie jedyne zastosowanie jakie dla tego widzę, jeśli faktycznie jest tak cienko z wydajnością, to serwerek jakiejś prostej strony w html ( ale to to sobie na arduino moge zrobić ) albo printserver.
  • 13
@vokus: jednym z większych problemów raspa jest.... zajeżdżanie kart SD. Jeśli szukasz czegoś pod NAS'a to polecam BeagleBona. Ma lepszy procek + ma wbudowaną pamięć 2gb eMMC, dzięki czemu nie potrzeba ci nawet karty microSD. (ihmo tylko trzeba tego armstrong linuxa sflaszować na debiana, ale to kilka chwil).

Co do robota giełdowego: zbuduj sobie komputer na micro-atx + atom + 4gb ddr3. Na pewno będzie to lepsze rozwiązanie niżeli normalny komp
@fotexxx: mowa o duuużej ilości danych. Dane byłyby przechowywane i składowane ( fakt dochodzi jeszcze zbieranie tych danych, nie tylko analiza ) na zewnętrznym dysku i byłyby to dane z okresu do kilku tygodni, maks 2 miesięcy. A technologia to w sumie nie wiem, bo jestem średnio zorientowany w temacie RPi. Ostatnio jakaś tam java podobno zaczęła na tym działać, ale to by na bank zarżnęło malinę :D Przydałby się jakiś
Filmy się zacinają

@vokus: zależy jakie ale generalnie bulsiet. Mam podłączone pod TV, raspbmc na karcie i bezproblemowo śmigają mi 1080p. Pewnie jakieś ripy z bardzo wysokim bitrate by się cięły, ale póki co nie miałem takich problemów.

NAS'a nie uciągnie

@vokus: miałem udostępniony w sieci lokalnej dysk usb przez sambę, do tego pracujący w tle klient torrentów z webserverem i to wszystko generowało jakiś minimalny load w momencie gdy