Aktywne Wpisy
makapak +2
Jaka powinna być Wasza idealna partnerka? #zwiazki

Maly update z remontu drewnianej chaty, idzie powoli bo sam wszystko robie ale wazne,ze do przodu. Scianki dzialowe na poddaszu w trakcie. Noi podloga wip.
#chwalesie #remontzwykopem
#chwalesie #remontzwykopem
źródło: IMG_20250913_175745
Pobierz

Jesteśmy na płaskowyżu inflacji. To rząd majstrując z tarczą decyduje czy szczyt jest przed nami czy po. To trochę "rozregulowuje" zegar i nie można do tego podchodzić w pełni automatycznie. Na pewno jesteśmy po prawej stronie zegara.
Szerzej opisałem to w jednym z akapitów
Mimo to jesteś za ostatni rok pod kreską, a przynajmniej patrząc na procenty. Ewentualnie ratuje cię EDO lub złoto.
Zdrowia i spełnienia marzeń.
@nieludzki666: wynika to raczej z mojego hobby i zamiłowania oraz "studiowaniem" po godzinach we własnym zakresie. Jak wybierałem studia to miałem dylemat. Ekonomia czy Informatyka. Wybrałem informatykę jako studia i teraz jest to mój zawód, a ekonomią i inwestowaniem zajmuje się z pasji oraz z faktu, że dzięki
@Candy: to są pożyczki społecznościowe. Miałem tam wierzytelności w walutach EUR oraz KZT (Tenge Kazachskie).
Jeżeli oceniasz naszą gospodarkę to chyba warto tez coś wspomnieć o naszym sąsiedzie zachodnim. Nasza gospodarka mocno powiązania jest z ich gospodarka. Jak prognozujesz perspektywy niemieckiej gospodarki na 2023?
@dzester: złoto do zestawienia dodałem jako benchmark. Pozycji brak. Tak samo nie mam BTC.
IKE oraz IKZE stanowiły poniżej 20% portfela. Dopiero w tym roku będę dokładał tam więcej niż limity IKZE i IKE i zacznę dociążać sektory akcyjne. Mintos stanowił prawie półtorakrotność tego co było w akcjach, zatem sumarycznie wyszło pewnie
źródło: comment_1672834736j46ihFcCnAoacegOtQKqyU.jpg
Pobierz@kacper1302: dopiero teraz zauważyłem Twoje pytanie.
W zależności od tego na jakim etapie znajomości finansów jesteś zależeć będzie co najpierw warto przeczytać.
Jak jesteś totalny żółtodziób, albo dopiero zaczynasz i może pojęcia takie jak ETF, TFI, Catalyst, EDO itp. są dla Ciebie znane tylko trochę albo wcale to na pewno polecałbym na początek książkę "Finansowa Forteca" od Marcina Iwucia. W bardzo przejrzysty