Wpis z mikrobloga

Ostatnio byłem u zegarmistrza pytać o pasek i zauważyłem tam fajny starodawny zegarek przynajmniej wyglądał bardzo vintAge za 20 zł ale było przed świetami giga się spieszyłem czy kupowanie w takich miejscach na zarobek czy aby zyskało wartość ma jakiś sens skoro sam zegarmistrz który raczej się zna go wystawił

#zegarki
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maperitos: zegarki nie zyskują na wartości, pomijając te najwyżej wyceniane i tylko jeśli są prawidłowo utrzymywane.
Raczej kupujesz do kolekcji, a potem wymieniasz (ze stratą) na inne kupując/sprzedając.
Nawet jak na jakimś będziesz netto+, to na kolejnym już się nie uda.

Natomiast warto, jeśli lubisz zegarki i choć trochę się znasz (żeby nie kupić czegoś, czego już nikomu nie odsprzedasz).
  • Odpowiedz
@Maperitos: zależy co to było. Bo mogło wyglądać vintage a się okaże że to jakiś stylizowany wypust z chin za 5zł z alie ;) po prostu przed zakupem sam musisz ogarnąć co kupujesz i ile realnie jest warte.
Sam kiedyś kupowałem stare zegarki, obecnie zostawiłem sobie jeden ale mocno przerobiony plus kilka kieszonkowych z fajnymi mechanizmami (ciągle w głowie noszę plan zrobienia jakiejś fajnej pasówki). Generalnie to hobby w którym
  • Odpowiedz
czy kupowanie w takich miejscach na zarobek czy aby zyskało wartość ma jakiś sens

@Maperitos: Nie. Żadnego.

czy warto dla siebie jako freaka zegarowego nie znając nic kupować takie coś za grosze

@Maperitos: No jasne. Pytasz na wypoku, co to jest, a mógłbyś się naocznie i naręcznie przekonać już za smutne dwadzieścia złotych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz