Mamy zimę wiec przypominam niedzielnym kierowcom: Kiedy wsiadasz do samochodu w puchowej kurtce to pasy przepuszczamy POD kurtka. Musza one przylegać do ciała aby były skuteczne. Myślałem, ze to wiedza podstawowa, która nabywa się na kursie ale widocznie gro kierowców znalazło plastik w chipsach Zapinając pas na kurtce można równie dobrze w ogóle ich nie zapinać - skuteczność ta sama #motoryzacja #samochody #bezpieczenstwo
@urojony_uzurpator: ja to nawet przepuszczam dolny pas majtami, żeby się dobrze na jajach owinął. Baby wiadomo są bez jaj, to równie dobrze mogą w ogóle nie zapinać
@urojony_uzurpator: dla śmieszków: pasy na puchowej kurtce raczej tak samo uratują życie jak przylegające blisko ciała. Ale widziałem kiedyś zdjęcie jak to wygląda, gdy pas ma trochę luzu (dwie sine grube krechy przez całą długość pasa) i od tamtego czasu staram się aby dobrze przylegał.
@zdupydomordyzaury: ciekawi mnie sprawa z tym ładunkiem, mam w aucie systemy awaryjnego hamowania itp i raz się zdażyło, że postanowił zahamować za mnie i dociągnął mi pasy, wypadku nie było ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystał już tego ładunku do dopinania pasów ...
@urojony_uzurpator jak jest -30 to też bez kurtki wsiadasz z rigczem? To takie bohaterstwo na miarę wiejskiej podstawówki, że nie założy czapki przy -50 bo jest twardziel.
O tym mowie, to jest dociąganie. Ladunki w fotelach to zupelnie inna bajka. Raz ze samochod od wystrzalu ladunkow ma zapisany crash w komputrze srs a dwa ze kontrolka wywala od razu info ze cos sie wydarzylo. To byl taki przypominaczo wspomagacz :D
@Woockashek: niby to tylko 2-3cm, a jednak awaryjne napinacze pasów są montowane, więc tematu bym nie bagatelizował. Po zapięciu staram się pamiętać, aby dociągnąć pas, bo szczególnie biodrowy lubi być luźny.
Zapinając pas na kurtce można równie dobrze w ogóle ich nie zapinać - skuteczność ta sama
@urojony_uzurpator: Pisząc takie wysrywy mógłbyś w ogóle nic nie pisać, na to samo by wyszło. Albo nawet lepiej by było bo jeszcze kogoś przekonasz, by w kurtce nie zapinał pasów, bo bez sensu.
Kiedy wsiadasz do samochodu w puchowej kurtce to pasy przepuszczamy POD kurtka. Musza one przylegać do ciała aby były skuteczne. Myślałem, ze to wiedza podstawowa, która nabywa się na kursie ale widocznie gro kierowców znalazło plastik w chipsach
Zapinając pas na kurtce można równie dobrze w ogóle ich nie zapinać - skuteczność ta sama
#motoryzacja #samochody #bezpieczenstwo
źródło: comment_1671469960jNyBCKtiDiPkncenkDFt3b.jpg
Pobierz:D
Skuteczność ochrony przed mandatem za brak zapiętych też?
To bzdet ogromny.
@urojony_uzurpator: Nie tyle w chipsach, co po prostu na kursach tego nie uczą, to skąd mają ludzie wiedzieć. Wina nauczania, a nie kierowców.
@urojony_uzurpator: Pisząc takie wysrywy mógłbyś w ogóle nic nie pisać, na to samo by wyszło. Albo nawet lepiej by było bo jeszcze kogoś przekonasz, by w kurtce nie zapinał pasów, bo bez sensu.