Wpis z mikrobloga

Niesamowite jak #programista15k i inni ludzie mieszkający na co dzień w Internetach są PRZERAŻENI wezwaniem do wojska na ćwiczenia. XD Te płacze że nie będzie z #sebix w 20 w jednej sali na piętrowych łóżkach siedział, że on nigdy nie biegał. Gdzie Ci wszyscy co takimi byli entuzjastami #wojna
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojsko #wojskopolskie #sluzbawojskowa #polska #afera
Pobierz
źródło: comment_1670399998pjTJQr6YG5sLik4FzJ6sr0.jpg
  • 142
Wydaje mi się, że im mniej wartości dla samego siebie ma Twój czas(i to nawet nie w kontekście finansowym) tym bardziej ugodowo podchodzisz do zagadnienia w którym państwo z kartonu może Cię do czegoś zmusić

@Ralphs: też mi się tak wydaje.
zorganizujcie miesiąc ćwiczeń w oparciu o ludzi doświadczenie (np. kucom z IT - szkolenie z cybersec, bezpieczeństwa, komunikacji, a kolegów po robotyce #!$%@? na szkolenie z robotów saperskich albo dronów, a kolegów z papierami na widlaka dać na C+E i żeby sobie pojeździli ciężarówkami i pouczyli o łańcuchach dostaw) i je rekompensujcie to będziecie musieli wprowadzić komitety kolejkowe bo ludzie będą się dosłownie bić o pierwszeństwo.

@m-wjeczur: Podpisuję się pod wszystkim.
chyba Ci się siły zbrojne pomyliły z jakimś innym krajem. Będziesz czyścił AK na taborecie w korytarzu na kompanii i tyle.

@killzone: no to po co w takim razie te szkolenia, które tak bardzo chcesz wprowadzić?
: no to po co w takim razie te szkolenia, które tak bardzo chcesz wprowadzić?

@rimyi: Zawsze możesz poprosić MON o armię z prawdziwego zdarzenia. Przecież te 300k to nierealna liczba nawet z 50k WOT. Zeby to osiągnąć to musieliby zacząć płacić za służbę jak w innych krajach NATO. Wojsko już dawno przestało być atrakcyjną alternatywą dla rynku pracy w cywilu. Zobaczysz, przed wyborami będą się chwalić ze jest 300k. To
@killzone Ja nie jestem przerażony, jestem wkur*iony. Żyje w kraju gdzie jestem w grupie społecznej/wiekowej najbardziej #!$%@? podatkami, składkami, opłatami i innym haraczem, czasami nawet podwójnie/potrójnie. Dzięki naszym rządzącym walczę o moje oszczędności, jestem dymany na paliwie tak że ciężko to nawet skomentować, o wzroście kosztów życie nie wspomnę, Przez ostatnie dwa lata ograniczali mi wolność, rozdawali kasę na kiełbasę wyborczą, jednocześnie mi dokręcając śrubę. Wszystko to po to żeby mimo istnienia
a odpowiesz mi na to proste pytanie czy nadal będziesz wklejał ten sam wpis?

@rimyi: no to jest moja odpowiedź. Tak chcą zrobić 300k armii przed wyborami. Bo nie ma chętnych na zabawę na wojsko.¯\_(ツ)_/¯
Nie wiem jak bardzo upośledzonym musisz być żeby tego nie rozumieć, no chyba że partyjniak wtedy wiadomo- urwą urwie ręki nie urwie i gadasz z bezpiecznej pozycji.

@GreenBag: ja to w pełni rozumiem i się zgadzam. Zupełnie nie potrzebne są te epitety. Natomiast Ty nie rozumiesz mojego wpisu, więc przeczytaj raz jeszcze, bo nie o słusznym #!$%@? piszę i nie do tego piję.

żeby mimo istnienia regularnej armii

No właśnie... To
@killzone: Czyli popierasz ćwiczenia, których jedynym zadaniem jest przedwyborcza propaganda, tak? Ćwiczenia, na które pójdą setki milionów? Które niczego nie nauczą, co sam zauważyłeś? I nadal je popierasz?
Czyli popierasz ćwiczenia, których jedynym zadaniem jest przedwyborcza propaganda, tak? Ćwiczenia, na które pójdą setki milionów? Które niczego nie nauczą, co sam zauważyłeś? I nadal je popierasz?

@rimyi: gdzie ja napisałem że to popieram? Ja tylko piszę że nie ma co się bać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
@killzone rozumiem twój wpis, rozumiem że kręcisz bekę i po części się zgadzam. Tylko uprawiasz typowy sport narodowy, nie potrzebnie trywializujesz temat w momencie gdzie ludzie tacy jak ty, ja, programista15k, prezes 40k i nawet internetowi wojownicy co jeszcze tydzień temu byli "już ubrani" powinni ramię w ramię wyjść na ulice.
Zeby to osiągnąć to musieliby zacząć płacić za służbę jak w innych krajach NATO. Wojsko już dawno przestało być atrakcyjną alternatywą dla rynku pracy w cywilu.

@killzone: po części rozumiem, po części nie, sam przyznajesz, że państwo zaniedbywało wojsko przez ostatnie kilkanaście lat, teraz chce ludzi odrywać od pracy i płacić im jakieś ochłapy, i dziwisz się, że ludzie się buntują?
trywializujesz temat w momencie gdzie ludzie tacy jak ty, ja, programista15k, prezes 40k i nawet internetowi wojownicy co jeszcze tydzień temu byli "już ubrani" powinni ramię w ramię wyjść na ulice.

@GreenBag: no właśnie. Może jak się #!$%@? to coś się zmieni. Oh wait it's just Internet....
Może, na pewno podkręcanie podziałów w tym pomoże. Divide et impera.

@GreenBag: czyli standard, więc będzie jak było. Podział jest tylko jeden: Ci przy korycie i reszta. Nie widzę gdzie miałbym kreować podziały w tym wpisie. Wręcz przeciwnie, może więcej osób zostanie sprowokowanych do szukania przyczyny razem, a nie plakania nad sobą i debatownia nad symptomem a nie rzeczywistą przyczyną.
@killzone: no wiem co napisałeś, ale pokaż mi to przerażenie ludzi którzy byli entuzjastami wojny, przecież wiemy jak to działało na Ukrainie, że każdy facet dostał powołanie i zakaz opuszczania kraju?

Z tego co pamiętam to narracja była w stylu "ja nie będę walczyć za tych #!$%@? polityków u władzy i #!$%@? kiedy się da" - i taka sama reakcja jest teraz w przypadku powołań na ćwiczenia?

No i przytyk do
no wiem co napisałeś, ale pokaż mi to przerażenie ludzi którzy byli entuzjastami wojny, przecież wiemy jak to działało na Ukrainie, że każdy facet dostał powołanie i zakaz opuszczania kraju?

Z tego co pamiętam to narracja była w stylu "ja nie będę walczyć za tych #!$%@? polityków u władzy i #!$%@? kiedy się da" - i taka sama reakcja jest teraz w przypadku powołań na ćwiczenia?

@damian_co_dalej: na podstawie tego co