Wpis z mikrobloga

Niesamowite jak #programista15k i inni ludzie mieszkający na co dzień w Internetach są PRZERAŻENI wezwaniem do wojska na ćwiczenia. XD Te płacze że nie będzie z #sebix w 20 w jednej sali na piętrowych łóżkach siedział, że on nigdy nie biegał. Gdzie Ci wszyscy co takimi byli entuzjastami #wojna
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojsko #wojskopolskie #sluzbawojskowa #polska #afera
Pobierz k.....e - Niesamowite jak #programista15k i inni ludzie mieszkający na co dzień w Int...
źródło: comment_1670399998pjTJQr6YG5sLik4FzJ6sr0.jpg
  • 142
@CreaOnion: dlaczego nie wyjedziesz juz teraz?

@jozef-dzierzynski: Nie wiem pomyślmy... Bo mam tutaj rodzinę, przyjaciół i znajomych? Bo moja firma ma tutaj siedzibę? Nie wszystko jest zero-jedynkowe, ale jeżeli aparat władzy próbuje odebrać wolność obywatelom, to wtedy trzeba będzie podjąć wybór.
@kenykeczuoki:

Ty za to niezłe projekcje tworzysz i wylewasz swoje frustracje.

Dużo ludzi zarabia tyle hajsu, ale pracują dla klientów, którzy mają w dupie jakieś szkolenia w bantustanie.
Są podpisywane kontrakty w których są kary za niedotrzymanie terminów, dodatkowo mogą stracić partnera, który pójdzie do kogoś kto nie ma podobnych problemów.

To nie jest #!$%@? praca na taśmie czy w żabce, że można wziąć sobie urlop i #!$%@?.
Więc jak nie
@jozef-dzierzynski:

Przyjmijmy, że w Polsce jest 12 milionów mężczyzn w wieku 18-16, a w 2023 planują powołać około 200 tysięcy, prawdopodobieństwo bycia powołanym wynosi zawrotne 1.6%.

Idealne by myśleć i nie obudzić się z ręką w nocniku i liczyć, że mnie to po prostu ominie.
@CreaOnion: No dobra, ale z tych 100 tys przewidywanych na szkolenie ile osób ma te biznesy? Ilu jest wybitnych informatyków zarabiających 30k miesięcznie? O to mi bardziej chodzi, że jak przyszło co do czego to nagle każdy jest w takiej sytuacji.
A co do drugiej strony barykady, to nic bardziej mylnego. 10 lat spędziłem w mundurówce, odszedłem za PiSu (nie było to bez znaczenia) i uwierz, nienawidzę ich bardziej niż Ty
@kenykeczuoki:

Imo to nie ma żadnego znaczenia czy ktoś zarabia 3 czy 30k, mi bliżej do tej drugiej liczby więc mówię z mojej perspektywy. Każdy powinien mieć możliwość rezygnacji z tej farsy, która ma za zadanie przepchnąć przysięgę wojskową, z której wykręcanie się grozi więzieniem.

Tylko informuje o fakcie, że są osoby, które są na B2B mogą mieć bardziej przesrane, niż osoby na etacie, które wezmą urlop bezpłatny.
, i ze względu na nie właśnie #programista15k tez tak nie zrobi.

@killzone: Możesz się zdziwić, wykwalifikowanych specjalistów na ogół niewiele trzyma w Polsce, masa rzeczy ich #!$%@? i potrzebują tylko impulsu. Jak Mateusz zaczął zapowiadać Nowy Wał to wśród moich znajomych dwie pary #!$%@?ły na zachód jeszcze zanim projekt zdążył się w ogóle wyklarować.
zorganizujcie miesiąc ćwiczeń w oparciu o ludzi doświadczenie (np. kucom z IT - szkolenie z cybersec, bezpieczeństwa, komunikacji, a kolegów po robotyce #!$%@? na szkolenie z robotów saperskich albo dronów, a kolegów z papierami na widlaka dać na C+E i żeby sobie pojeździli ciężarówkami i pouczyli o łańcuchach dostaw) i je rekompensujcie to będziecie musieli wprowadzić komitety kolejkowe bo ludzie będą się dosłownie bić o pierwszeństwo.

@m-wjeczur: #!$%@?ło cię? xD Ilu
Informatyk" (devops) i WOTowiec w jednym here - mam beke tak samo z "płogłamistów 15k" bo nawet nie wiedzą że im przysługuje zwrot za utracone dochody - wystarczy wykazać kwitkiem przychód z jakiegoś okresu wstecz od daty powołania na ćwiczenia (bodajże 3 miesiące) i wojsko wypłaca kasę.

@BzykN7: Do wysokości 2,5 średniej krajowej. Kiepski z ciebie informatyk, jeśli tej granicy nie przekroczyłeś. Może więcej się przyłóż do nauki klikania w kąkuter,
oczywiście jak będziesz robił problemy to w końcu ktoś cię zapamięta, ale jak przez 30 dni wtopisz się tłum to nikt nie będzie wiedział jak masz na imię.

@Hellgard: Niezła mentalność niewolnika.

nie wymagaj od władzy z byt wiele.

@Hellgard: A od kogo mam wymagać?

Licz na zwykłą logikę że jak nie masz szczególnych dla wojska umiejętności to nie będą cię wzywać

@Hellgard: A jeśli mam te szczególnie przydatne
@GienekZFabrykiOkienek: to w takim razie liczcie się z tym, że zacznie się symulowanie, lewe zwolnienia lekarskie, lewe studiowanie i wymeldowywanie się na papierze

już widzę jak żetony latają sprawdzać czy ktoś się faktycznie wymeldował XD

tak jak było w latach 90, sami tego chcieliście

jeszcze #!$%@? dziesionarzy brakuje na ulicach XD
@IrracjonalnaProweniencja: Masz wytrzeć nos i przydać się ojczyźnie :) wątpię byś miał te szczególne umiejętności wiec nie martw się na zapas. A i to nie mentalność niewolnika tylko życie, jak policja będzie cie kontrolować na drodze to jak będziesz miły to skończy się na pouczeniu, a jak będziesz fisiował to skończysz na komendzie, po prostu w życiu trzeba być miłym.
Masz wytrzeć nos i przydać się ojczyźnie

@Hellgard: Przydaję się - pracuję w specjalistycznej dziedzinie, do której mam odpowiednie przygotowanie, dzięki temu dobrze zarabiam i płacę od tego dobre podatki.

jak policja będzie cie kontrolować na drodze to jak będziesz miły to skończy się na pouczeniu, a jak będziesz fisiował to skończysz na komendzie

@Hellgard: W chlewie obsranym gównem, jakim jest ten kraj, zapewne tak. Natomiast w cywilizowanym państwie obowiązki,