Wpis z mikrobloga

#smarthome #automatyka

Mam problem z głowicami termostatycznymi Tuya hy368. Głowice mimo, że pokazują stopień otwarcia 0% nie domykają do końca zaworu. Próbowałem zmiany z PID na ON/OFF ale nie pomogło. Po wyjęciu i włożeniu baterii mam to samo.

Druga dziwna rzecz jaką zaobserwowałem - mam akumulatorki 1900-2100 mah (eneloop i Ladda). Dość szybko po włożeniu naładowanych akumulatorków (kilka dni) na termostacie (i w aplikacji) pokazuje się ostrzeżenie dot. baterii.

Miał ktoś może taki problem?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czeslav87: ja raz miałem taką sytuację że głowica (siłownik termoelektryczny) nie była w stanie do końca wcisnąć trzpień zaworu (więc odwrotny do twojego). Różni producenci mają różne skoki tych trzpieni. Może w przypadku twojego zaworu, ten skok jest za wysoki i samym tylko wkręceniem do końca głowicy trochę go otwierasz?
  • Odpowiedz
@RobBobb: @dran2: dzięki Panowie. Wygląda na to że Wasze rady i patent z moneta pomogą(właśnie zrobiłem w 1 grzejniku na próbę).

Zakładałem bez adaptera. Wygląda to u mnie jak na zdjęciu. Ale po wkręceniu głowicy (która ma w tym momencie maksymalnie wysunięty trzpień) słychać syk - zawór jest niedomkniety i nie da się docisnąć bo blokuje dalej konstrukcja głowicy.

Moneta zdziałała cuda ;)
czeslav87 - @RobBobb: @dran2: dzięki Panowie. Wygląda na to że Wasze rady i patent z ...

źródło: comment_1670443797vfZXyeQHNoQhmBx8s3zBHD.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz