Wpis z mikrobloga

#programista25k #pjatk #bigdata #informatyka #programowanie #programista15k #datascience
Pytanie do osób związanych BI, BD i DS ostatnio zainteresowałem się ta branżą, zawsze lubiłem statystkę i analizowanie danych i tak sobie stwierdziłem ze to chyba to co mogę robić w życiu. Obecnie można powiedzieć ze sql mam dość dobrze opanowanego w python tez coś nie coś potrafię oraz Power Bi. Zastanawiam się nad podyplomowka na pjatk z big data ale analizując program stwierdziłem ze dość podejrzenia ze w 210h chcą poruszyć tak złożone tematy. Moje pytanie brzmi zatem czy warto wydawać pieniądze na coś takiego skoro nie mam wykształcenia informatycznego i nie pracuje jeszcze w branży wiec dla mnie byłoby pierwsze zetknięcie z takimi zagadnieniami czy zostać na udemach lub wziąć pod uwagę rozpoczęcie inzynierki z infy jak to widzicie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@legion_9000: Strata czasu, lepiej zrobisz i więcej praktycznych rzeczy się nauczysz jak skupisz się na podstawach łatwo dostępny i dostaniesz do branży, a dalsze kształcenie ukierunkujesz na technologie do których będziesz miał dostęp i z którymi będziesz pracował.
  • Odpowiedz
@markaron: wiem ze to jest najważniejsze panuje w niedalekiej przyszłości rozpocząć poszukiwania wiem ze pod BI sam zdobędę nezbędna wiedzę natomiast w DS mam wrażenie ze studia maja większe znaczenia ze względu na zagadnienia matematyczne dlatego pomyślałem tez o rozpoczęciu infy, z matmy byłem niezły ale mam obawy ze to moze być zbyt „szerokie” podejście do tematu biorąc pod uwagę ze jestem na 27lvl
  • Odpowiedz
@legion_9000: Nie ma czegoś takiego jak oficjalne potwierdzenie kwalifikacji a tym bardziej ukończenie studiów z informatyki nie daje żadnych kwalifikacji. Owszem niektóre firmy wymagają wykształcenia "wyższego technicznego", ale to już inny temat bo jak sam piszesz nie masz wykształcenia kierunkowego.

Każda aplikacja do pracy wiąże się z przejściem przez etap techniczny, gdzie w zależności od firmy może mieć formę luźnej pogawędki aż do rozwiązywania algorytmów na kartce papieru i projektowania
  • Odpowiedz
@legion_9000: Problem z podyplomówkami czy dodatkowymi studiami jest taki, że zajmują bardzo długo, a tylko mały procent wiedzy zostanie w przyszłej pracy przez Ciebie wykorzystany, a reszt w kilka lat pójdzie w zapomnienie. Sam papier może pomoc przy szukaniu pierwszej pracy (większa szansa, że ktoś oddzwoni), ale "przewaga" jaką daje jest niewspółmierna do kosztów czasu jakie trzeba poświecić na jego zdobycie, szczególnie, że przy weryfikacji technicznej już nie ma znaczenia.
  • Odpowiedz
@Sad_poyato: @markaron: dzięki panowie za wyjaśnienie studiowanie matmy plus ucznie się technologii to chyba zbyt duże wyzwanie jak na ten moment w życiu dla mnie wiec BI>DS na razie łapie darmowa wiedze a jak już będę pracował to podejmę decyzje czy idę na infe żeby sobie wszystko fajnie pospinać bez straty kasy na bootcampy i roczne podyplomowki
  • Odpowiedz