Wpis z mikrobloga

Do programu wchodzi laska, która studiowała polonistykę.
Słucham i mam ubaw, bo dość mocno odbiega kompetencjami językowymi od reszty dziewcząt. Kiedy ta refleksja w końcu formuje się w konkretną myśl w mojej głowie, słyszę Toma mówiącego do którejś z adoratorek: "Nie wiem, ona jakoś dziwnie mówi". :D

#40kontra20
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@herbata_z_cytryna: Faktycznie nim nie jest, bo stwierdziłam jedynie fakt, Tobie z resztą też już się nie chciało marnować czasu na tę dyskusję, więc zakładam że rozumiesz :) "Niech Twoje będzie na wierzchu" - nie gardzę, przyjmuję, chociaż wiem że tak nie uważasz ;)
  • Odpowiedz
@Null84: Nie, ale można ich poznać po tym jak bronią innych swoich "ziomków". A no i jeszcze zazwyczaj nic nie umieją i mają kłopot z logicznym myśleniem. No ale przecież teraz każdy kto nie umie dodać 2+2 jest "CHUMANISTĄ" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@herbata_z_cytryna: kurde, na chwilę Was zostawiłam i już nie wiem, czy odpisywanie ma sens, tak tę dyskusję poniosło... :)
Ten wniosek
  • Odpowiedz
@herbata_z_cytryna: ale co do mnie się myliłeś :p no i może aż taki głupi nie jesteś, ale uszczypliwy to jednak trochę się starałeś być. Ale przyznaję, ze na koniec bardzo elegancko rozegrałeś temat z załagodzeniem 'konfliktu' - co szanuję.

No i uważaj, musisz być ostrożny.. bo jeszcze dojdzie do tego, że się polubimy :)
  • Odpowiedz
Ohh cóż za komplement z Twoich ust, "aż tak nie jestem" . :D

@herbata_z_cytryna: :P Widzisz, z komplementami muszę teraz ostrożnie - jednak jakiś pierwotny ton dyskusji został ustanowiony i nie wiem kiedy możesz mi znienacka wyjechać z 'kiepską intelektualistką z brakiem logiki', trzeba być czujnym ;)

A może się nie myliłem, tylko napisałem co innego niż myślę
  • Odpowiedz
@Null84: Wydaje mi się, że Tom miał na myśli jej manierę. Maja intonuje zdania bardzo nienaturalnie, być może próbuje zrobić wrażenie przed kamerami. Jej podkreślanie, że jest intelektualistką, wydaje mi się nieco śmieszne, bo intelektualistów łatwo rozpoznać, a osoby mające potrzebę zapewniania o swoim ponadprzeciętnym umyśle, mówiące zdania typu "zdecydowanie jestem bardzo inteligentna", zazwyczaj rozczarowują. Zobaczymy, może się dziewczyna poczuje pewniej i zluzuje gumę. ;)
  • Odpowiedz
@heheszka2: przypuszczam, że to się łączy - tzn. sposób intonowania zdań i język wypowiedzi. Plus wpływ kamer. No i ona jest dopiero co po studiach (z mojej starczej perspektywy, oczywiście) - pamiętam, że wtedy ma się zwykle potrzebę bycia hiperpoprawną, bo przecież noblesse oblige. ;) Na szczęście dla otoczenia to mija.
  • Odpowiedz
@Null84: @Czczanoga: Maja ma 37 lat i ukończyła dziennikarstwo i filozofię, przynajmniej tak wynika z opisu postaci. Mnie też wydaje się nieco egzaltowana, ale daję jej szansę, aż zapomni o wszechobecnych kamerach i przestanie się kontrolować.
  • Odpowiedz
@heheszka2: wystarczy, że ją ktoś wkurzy. ;)

Swoją drogą kiedyś profesorka od gramatyki opowiadała nam o tym, jak prowadziła badania nad rozmaitymi gwarami miejskimi. Ze szczególnym uwzględnieniem Warszawy. Jej rozmówca był czujny jak te panny w pierwszy dzień "kamerowania" i absolutnie pilnował się, by mówić literacką polszczyzną. Aż tu nagle zadzwoniła żona. Gość chyba przestał się pilnować, bo odebrał i rzucił: "No, co tam, Halynko?". :D Jak widać, czasami wystarczy
  • Odpowiedz