Wpis z mikrobloga

I cyk, dokładam się do statystyk nadpłat w bankach. Poszły skumulowane raty zebrane przez 4 miesiące wakajek. Niestety tym razem ku zawodzie takich asów jak np. @Adki, który nie umie czytać artykułów, które sam wrzuca kasa nie poszła na gofry. :/

W 4 miesiące spłaciłem kapitał, którego splata przy obecnym opro zajęłaby mi niemal 4 lata. To samo nastąpi w przyszłym roku. Dziękuję pan PiS. XD

W kwestiach technicznych to w ING wszystko załatwione sprawnie paroma kliknięciami. Nawet harmonogram już naprawili bo od razu się zaktualizował, pokazują też widzę kolejne miesiące wakacji, które wybrałem składając wniosek w sierpniu.
#nieruchomosci #kredythipoteczny #wakacjekredytowe
Krupier - I cyk, dokładam się do statystyk nadpłat w bankach. Poszły skumulowane raty...

źródło: comment_1669892932cwyfxaatQnCgGsAGPFI1XQ.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A dlaczego @Adki jest dzbanem? Choćby dlatego, że w tekście, który sam wrzucał znajdziemy info:

Czy jednak kredytobiorcy "przejadają" oszczędzone pieniądze? Niekoniecznie. Jak zwraca uwagę serwis, klienci banków mogą po prostu zbierać środki z odroczonych rat po to, aby później nadpłacić kredyt jedną większą kwotą.

Dodatkowo to co na screenie.
Krupier - A dlaczego @Adki jest dzbanem? Choćby dlatego, że w tekście, który sam wrzu...

źródło: comment_1669893213MC81j6808ydtW09xRkOnU3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
W 4 miesiące spłaciłem kapitał, którego splata przy obecnym opro zajęłaby mi niemal 4 lata.

@Krupier: Cooo? Jak długo? Mnie wyszło, że w cztery miesiące wakacjami spłaciłem kapitał, który spłacałbym normalnie 11 miesięcy. Nie spodziewałem się, że przy długich okresach kredytowania i wyższych kwotach są aż takie różnice.
  • Odpowiedz
@chwed: no jak się ma w racie 1700 zł jakieś 160 zł kapitału to wiesz. :D

Oczywiście opro na przestrzeni lat będzie się zmieniać więc i ta różnica również wraz z dalszą spłatą kapitału też się będzie zmieniać więc pewnie by to nie trwało 4 lata tylko mniej. Uprościłem nieco.
  • Odpowiedz
@chwed:
To pewnie bardziej chodzi o "świeżość" kredytu bo na początku spłacasz praktycznie same odsetki i dopiero z czasem środek ciężkości przesuwa się w stronę kapitału.
  • Odpowiedz
@vateras131: o świeżość i o oprocentowanie. Kredyt mam 5 lat więc względnie świeży, ale w okresie zerowego niemal oprocentowania stosunek odsetek do kapitału w racie miałem niemal 50/50, a to był 3. rok kredytowania.
  • Odpowiedz
no jak się ma w racie 1700 zł jakieś 160 zł kapitału to wiesz. :D

@Krupier Przecież to powinno być karane jak jakaś lichwa :D
@vateras131: Ja mam kredyt od trochę ponad czterech lat i kapitał to jakieś 40% raty, w obecnej sytuacji, a wcześniej to miałem jakieś 65% udziału kapitału w racie. Z tym że okres kredytowania mam na 14 lat, a nie jak jest "modnie" na 30.
  • Odpowiedz
@Krupier: również parę dni temu dołożyłem swoją cegiełkę do spłaty. Dzięki tej operacji bank "stracił" już 27k odsetek których mu nie zapłacę, a w przyszłym roku zrobię to samo xD
  • Odpowiedz
Przecież to powinno być karane jak jakaś lichwa :D

@chwed: ot uroki zmiennego opro, świadomie na nim zostałem bo uważam, że w całym okresie kredytowania wyjdę na tym korzystniej.
  • Odpowiedz
@Krupier: same here ziomeczku, do tego dorzuciłem trochę groszy z oszczędności, i w tym roku ponad 50k nadpłaty. W przyszłym roku mam zamiar nadplacić nawet więcej, między 80 a 100k. Ale to już będę dziadowal na wszystkim, nawet ogrzewaniu i jedzeniu xD
  • Odpowiedz
@wkrk: też bym mógł przydziadować i dużo więcej nadpłacić, ale jednak wolę sobie zapewnić jakieś fajne wyjazdy bo je bardzo lubię. Przy okazji będę mógł p-------ć trochę kasy na gofry i dołożyć swoją cegiełkę do wzrostu konsumpcji.
  • Odpowiedz
Dzięki tej operacji bank "stracił" już 27k odsetek których mu nie zapłacę, a w przyszłym roku zrobię to samo xD

@spajdermen: i co, dumny z siebie jesteś, że okradasz banki?
  • Odpowiedz