Wpis z mikrobloga

Coś mi się wydaje, że żaden z ubezpieczycieli by nie wypłacił odszkodowania.

#kamerasamochodowa #polskiedrogi

Czyja by była wina?

• Skręcającego 41.7% (20)
  • Jadącego po ścieżce rowerowej 58.3% (28)

Oddanych głosów: 48

droptable - Coś mi się wydaje, że żaden z ubezpieczycieli by nie wypłacił odszkodowan...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@droptable:

Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Nie jest napisane, że ustąpić należy tylko jadącemu prawidłowo. A czy skręcający mógł się spodziewać tego samochodu na pasie dla rowerów, to już pewnie mógłby ocenić sąd, raczej nie policjant. To sytuacja trochę
  • Odpowiedz
@armagedon444 ja to widzę inaczej; jezdnia dwukierunkowa z jednym pasem w każdą stronę, wyprzedzanie pojazdu który STOI na pasie przecinanym przez skręcającego - czyli wyklucza to jazdę przez wyprzedzającego pasem który został przecięty, bo musiałby przelecieć nad stojącym samochodem przed nim.
  • Odpowiedz
@armagedon444 ja to widzę inaczej; jezdnia dwukierunkowa z jednym pasem w każdą stronę, wyprzedzanie pojazdu który STOI na pasie przecinanym przez skręcającego - czyli wyklucza to jazdę przez wyprzedzającego pasem który został przecięty, bo musiałby przelecieć nad stojącym samochodem przed nim.

@NadentyJacenty: po pierwsze omijanie, po drugie jest jeszcze coś takiego jak pasy niewyznaczone. Całość i tak nie ma nic do rzeczy w kwestii pierwszeństwa.

Oczywiście że jadącego
  • Odpowiedz