Wpis z mikrobloga

@Grooveer: Co by mogła taka śmierć ziemniaszenki tak ogółem zmienić. Nie był on za ruskimi? Jeśli dadzą jakiegoś pionka, to równie dobrze tam może zacząć się coup, a to dla ruskich strzał w stopę. Chyba, że jest coś innego na rzeczy. Co tam się odwala? ( _)
  • Odpowiedz
@BayzedMan: Zapewne ruskie mają listę celów jakich muszą się pozbyć i tak jak pisze @Grooveer mogą chcieć otworzyć kolejny front, bo sami nie wyrabiają. Tylko takie posunięcie może się różnie dla nich skończyć. Zabicie samego Łukaszenki nie sprawi, że ruszą z kolejnym frontem, a szczególnie patrząc na to, że od strony Białoruskiej Ukraina się umocniła od początku wojny, to nie wiem na ile korzystne by było otwarcie nowego frontu
  • Odpowiedz
@Grooveer: Możliwe, ale czy będzie to miało jakiś większy efekt, to się przekonamy z czasem. Zawsze może na Białorusi powstać spora partyzantka, bo jeśli nawet wjadą z innej strony, to Ukraina się zabezpieczała tam od początku wojny. Nadal dziwny ruch w mojej opinii i o wiele za późno.
  • Odpowiedz
@Grooveer: Całkowicie się zgadzam, ale w sumie będzie ciekawie obserwować teraz to co się dzieje na Białorusi. Możliwe, że zobaczymy kolejny historyczny moment na wschodzie. Ba, super by było gdyby Białoruś w parę lat przybliżyła się do Europy bez ruskiego wpływu u nich w kraju. Ruskie by straciły jedynego sojusznika, którego tutaj mają.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 52
@Grooveer: Wiem, że to marzenia ale by było pięknie jakby Putek z-----ł Łukaszenkę i obsadził jakiegoś pionka na stanowisku a żołnierze i ludzie by się temu sprzeciwili i rozpoczęłaby się wojna domowa, gdzie armia przejęłaby władzę zabijając ruskich generałów i robiąc czystki przy cichym wsparciu zachodu. A kolejnym krokiem po obsadzeniu prozachodniego prezydenta byłaby chęć przystąpienia Białorusi do NATO xD.
  • Odpowiedz
@Grooveer: pełne przejęcie Białorusi i włączenie jej do Federacji byłoby też jakimś tam sukcesem politycznym, których to Putin bardzo potrzebuje.
  • Odpowiedz
@ZuluScout: ziemniak latami blokował pod byle pretekstem integrację Rosji i Białorusi i robił głupka z Putina a ten się przed nim płaszczył żeby cokolwiek ugrać. Dopiero po protestach stłumionych z pomocą ruskich ci zaczęli przejmować Białoruś.
  • Odpowiedz
@gupio: Putin nie przyzna się do porażki, więc będzie kombinował. Po za tym wolałby widzieć Białoruś zniszczoną niż ciągnącą do zachodu. Taki to jest typ. Jak go nie odsuną od władzy, to smrodu jeszcze dużo narobi. Było wiele zamachów na niego, niestety żaden się nie powiódł.
  • Odpowiedz