#starekomputery #retrogaming #retrocomputing Od dłuższego czasu kolekcjonuję stare konsole, komputery i gry, ale jakoś zawsze omijałem PC. Chciałem to zmienić i postanowiłem kupić bazę do rozbudowy na Socket 7. Problem w tym że tylko mniej-więcej wiem na jakie parametry patrzeć. Zanazłem skrzynkę z następującymi podzespołami: -Procesor: Pentium-MMX /200MHz -Płyta główna: ASUS P/I-P55T2P4 Rev. 3.10. -Karta graficzna: S3 Trio64V2/DX -Karta dźwiękowa: jest, nie wiem jaka -RAM: 96MB
Doczytałem, że płyta główna obsługuje FSB do 83MHz (albo nawet 100). Taką samą kartę graficzną LGR władował do zestawu pod Windowsa 95, więc założyłem, że nie będzie tragiczna. Kiedyś może bym dorzucił jakieś Voodoo. Chciałem na tym grać głównie w gry z połowy-końcówki lat 90. Nada się, czy nie za bardzo? Któryś element będzie do wymiany, albo coś będzie trzeba dokupić?
@6502: no pewnie są droższe, bo są bardziej życiowe, ja swoją Lucky Star 5MVP3 kupiłem w 2018 chyba za 80zł Jeszcze zwróć uwagę na jakość sygnału z tego S3 bo może być słabo jak w moim Virge DX
@6502: będzie OK, tak do tytułów do 97-98, chociaż akcelerator by się przydał. Ale na win98 spoko blaszak. Ale to zawsze z czasem możesz złożyć coś w stylu P4 i GF2MX które powinieneś wyrwać jeszcze w niewielkich pieniądzach i przełom wieków też ogarniesz.
@6502: Co z zasilaniem do tego? Mam dwa zestawy Athlona XP oraz jeden z P4 na 800mhz szynie. Psu to atx standard ale tam też jest problem aby dać odpowiednio dużo W na płytę (inne rozwiązanie jak w obecnych psu).
Chłop schudł już 11kg na deficycie kalorycznym i słowni 1-2 razy w tygodniu. Plecy już nie bolą, czuję się lżejszy, stare ubrania zaczęły znów pasować. Mirki pijcie ze mną kompot! #dieta #silownia #chwalesie #mikrokoksy
Od dłuższego czasu kolekcjonuję stare konsole, komputery i gry, ale jakoś zawsze omijałem PC. Chciałem to zmienić i postanowiłem kupić bazę do rozbudowy na Socket 7. Problem w tym że tylko mniej-więcej wiem na jakie parametry patrzeć. Zanazłem skrzynkę z następującymi podzespołami:
-Procesor: Pentium-MMX /200MHz
-Płyta główna: ASUS P/I-P55T2P4 Rev. 3.10.
-Karta graficzna: S3 Trio64V2/DX
-Karta dźwiękowa: jest, nie wiem jaka
-RAM: 96MB
Doczytałem, że płyta główna obsługuje FSB do 83MHz (albo nawet 100). Taką samą kartę graficzną LGR władował do zestawu pod Windowsa 95, więc założyłem, że nie będzie tragiczna. Kiedyś może bym dorzucił jakieś Voodoo. Chciałem na tym grać głównie w gry z połowy-końcówki lat 90. Nada się, czy nie za bardzo? Któryś element będzie do wymiany, albo coś będzie trzeba dokupić?
Jeszcze zwróć uwagę na jakość sygnału z tego S3 bo może być słabo jak w moim Virge DX