Aktywne Wpisy

Zaid +163
Dla tych, którzy śledzą moje szalone zagranie na rynku kryptowalut – dziś udało się osiągnąć pierwszy kamień milowy: 500 tys. PLN! To oznacza zysk +123% od czerwca 2023.
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
źródło: Screenshot_20241111_185749
Pobierz
Samochód pokazuje mi 0% żywotności oleju (bo wymieniałem go lekko ponad rok temu). Aktualnie nie mogę jechać nigdzie i go wymienić. Coś się wielkiego stanie jak tak trochę pojeżdżę? Na serio aktualnie nie mam możliwości zmiany. Ostatnia zmiana oleju 1.11.2023 i zrobione jakieś 6k km. Przewiduję, że dopiero pod koniec listopada będę w stanie zająć się tym olejem.
#samochody #motoryzacja
#samochody #motoryzacja

Tymczasem gdzie się nie spojrzę to aż kipi bogactwem. W galeriach tłumy ludzi kupujących jakieś drogie pierdoły, na parkingu stoją błyszczące, świeżo wypucowane na myjni ręcznej mercedesy, BMW AMG, tesle i wielkie SUVY audi. Same nowe roczniki 20-22 a takie auto kosztuję co najmniej 400k. W restauracjach ludzie ustawiają się w kolejkach aby tylko wejść i zjeść Kraftowy obiad za 100 zł i popić piwkiem za 25zł. Lekarze biorący 200zł za 15 minutowę gadkę mają terminy na za 2 tygodnie. Budowlańcy dalej mają terminy na za 2 lata i krzyczą sobie po 80k za remont kawalerki.
A Ja się k---a pytam skąd? Skąd do cholery Ci wszyscy ludzie mają tyle kasy? Ja jestem programistą, zarabiam dobrze(12k czyli 3 średnie krajowe) a i tak nie stać mnie na to wszystko.
#inflacja #gospodarka #gastronomia #ekonomia #budownictwo #programista15k
@Viado: xD
Swoją drogą właśnie będziemy wykańczać dom i budowlańcy mają często terminy z dnia na dzień. Bardzo dużo ludzi rezygnuje z usług firm.
@Viado: chciałbym tyle ¯\_(ツ)_/¯
@deptacz_gnoju: co w tym śmiesznego? 3 średnie krajowe rozumiem w twoim mniemaniu nie zasługują na określenie "dobrze zarabiam"? xd sami milionerzy bez zrozumienia jak wygląda świat na tym wykopie xd
Nie mam tesli, ani SUVa.
@deptacz_gnoju: zarabiaj i cirka 100x tyle, ale nie ma to żadnego znaczenia w kontekście średniej krajowej, o medianie nie wspomne. A śmianie sie jak ktos mówi że zarabia dobrze bo ma 12k oznacza tylko że nie wiesz gdzie żyjesz i jak żyją inni mordo
@Viado: dlatego że pusta kasa z dodruku PLN rozlała się po całej gospodarce. nie ma "jednego" oczywistego mechanizmu który by wskazał, jak się rozlewała - jest to pewien łańcuszek na pewno - dość skomplikowany do prześledzenia
1) Ludzie mimo nachalnej propagandy w mediach nadal jeszcze nie weszli w tryb oszczędzania, żyją jak rok czy dwa temu wydając ponad stan.
2) Ludzie mają więcej kasy odłożonej, a jak wiadomo w inflacji nie warto odkładać, tylko właśnie wydawać. Choć akurat o taki spryt ekonomiczny bym Polaków nie posądzał.
Trzeba pamiętać, że z
w efekcie mamy właśnie efekt o którym mówisz, czyli pusta kasa rozlała się po gospodarce