Wpis z mikrobloga

Poza tym, te 200 KM, co spalają 7L, to raczej diesle, z benzyniakiem trudno przy takiej mocy zazwyczaj zmieścić się poniżej 9-10L.

@Adamfabiarz:

10 litrów paliło mi benzynowe 3.0 w zakresie prędkości 160 - 200 km/h. Przy takiej jeździe jak Twoja 7. Duże silniki bywają bardzo oszczędne przy ostrożnej jeździe bo mają niewiele do roboty.
  • Odpowiedz
@pokeminatour: Dziękuję za zrozumienie. Dokładnie brałem pod uwagę bardzo mocno kąt ekonomiczny. Ile wydam, co za to będę mieć, ale też po jakim czasie auto zapracuje na siebie, i że tak powiem - zwróci się.

Dodame, że co prawda teraz po pół roku powoli odbudowuję swoje finanse, ale w momencie zakupu nowego auta ogołociłem się do 0 z oszczędności, bo auto kosztowało 69 000, a ja miałem budżet 60 000,
  • Odpowiedz
@Kroledyp: Aż takim specjalistom od silników nie jestem i być może jestem hipochondrykiem. Ale wolę być hipochondrykiem i mieć większą pewność, że silnik mi zrobi 400k km bez większych problemów, a może i do 500k km dotrwa.

@BeatsByDre: Takim jak zalecany przez producenta - 0W20, a dokładniej oryginalny VW (de facto wytwarzany przez Shell). Pierwszą wymianę zrobiłem po przejechaniu 2 000 km. I będę się trzymać interwałów 11
  • Odpowiedz
@Kick_Ass: Mimo słabszych osiągów ten silnik co mam, może pochwalić się dobrymi opiniami jeśli chodzi o długowieczność, zwłaszcza jak na małego benzyniaka i nie wiem co trzeba by było robić, żeby go zajechać czy to po 100k czy po 200k km.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Adamfabiarz: najlepszy był fragment z cisganiem przyczepy aż to sobie wyobraziłem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Mam focusa co ma (raczej miał) 100 koni w gazie. I jazda tym po austradzie/ekspresówce to smutek i żal przez stopniowanie skrzyni ( ͡° ʖ̯ ͡°). Podziwiam, że Ci się chciało tak
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz: benzyna 200 KM ma mieć spalanie 9-10 l? Co to za bzdura.

Superb 2022 2.0 190 KM trasa 6,5 miasto 8. Owszem jak masz ciężką nogę to i 12 zje, ale podobnie będzie z Twoim kartonem mleka.
  • Odpowiedz