Wpis z mikrobloga

#devops #pracait #programowanie

Jako, że nie idę na ten moment na studia magisterskie, to w przyszłym roku zamiast tego planuje się skupić na rozwoju zawodowym.

Chciałbym zrobić sobie certyfikaty, żeby zwiększyć swoje rynkowe value, chociaż pracy na razie nie zamierzam zmienić.

Przede wszystkim chcialbym zrobic AWS Certified Solutions Architect - Associate, myślę, że to chyba dobry wybór, bo u mnie w firmie jeszcze trwa przenoszenie się do chmury, ja ledwo co liznąłem temat samych awsowych usług, ale podoba mi się to i chyba myślę, że dosyć wartościowy jest ten cert na rynku pracy.

Oprócz tego chciałbym zrobić certyfikat z Kubernetesa: CKAD. Tutaj bardziej na razie dla sportu, bo niby w przyszłości ma być u mnie klaster w projekcie, ale kiedy to będzie to nie wiadomo, sam k8s mi się podoba, dużo podbiłem swojego skilla przez pracę inzynierską (chociaż tam to dużo druciarstwa było ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), wydaje mi się, że to chyba tez dobry kierunek i wartościowy papier na rynku pracy.

Na razie myślę o tych dwóch, w między czasie chciałbym pewnie podciągnąć sobie jakieś tematy sieciowe, bo ssę totalnie pałkę z tego, macie jeszcze jakieś sugestie co możnaby sobie ogarnąć do DevOpsowego rozwoju czy na ten moment na cały przyszły rok to w miarę dużo materiału?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Need: dla devopsa to raczej cka+cks, CKAD jest bardzo proste i raczej jest dla deweloperów. cert z terraforma całkiem okej, teorie jakoś tam sprawdza, te z awsa to wiadomo
  • Odpowiedz
@Gennwat: CKA traci znaczenia w nowoczesnych środowiskach. Własne klastry Kubernetes stawiało się i administrowało nimi 4 lata temu. Teraz spawnuje się EKS/AKS/GKS i ktoś inny się tym martwi.

@Need: CKAD będzie świetny, szczególnie jeśli planujesz wykorzystywać Kubernetesa w AWS.
  • Odpowiedz
@Need: napisałem coś o tym na mojej stronie: https://devopsiarz.pl/devops/pytania-i-tematy-rekrutacyjne-na-stanowisko-devops-engineer-junior-mid-senior/#certyfikacja-warto-czy-nie

Natomiast jak chcesz uderzać w dobre pieniądze w tej działce, to możesz rzucić okiem na rekrutacje do firmy Teleport - reklamują się, że właściwemu kandydatowi zapłacą zdalnie 300k$ rocznie (>1 200 000 PLN rocznie)

O to ich publicznie dostępne zadanko dla stanowisko SRE: https://github.com/gravitational/careers/blob/main/challenges/sre/challenge.md - możesz sobie sprawdzić i spróbować swoich sił.

Z tego wynika, że dużo tam programowania ( #
  • Odpowiedz
@malpi: nie do końca się z Tobą zgodzę. CKAD to zdają moi kumple programiści, którym jedyna wiedza jaka wystarczy z kubernetesa, to czym jest deployment, pod, service account, jak skonfigurować deployment, jak podpiąć secret, envy, volumen, jak stworzyć helm charta i tyle.

Generalnie byłem w jednym projekcie, gdzie byli programiści z wiedzą na poziomie CKAD i to oni sami sobie tworzyli helm charty pod swoje aplikacje, a nawet więcej, sami
  • Odpowiedz
W sumie możesz dać znać @devopsiarz co sądzisz o takim podejściu, bo pewnie widziałeś na oczy więcej projektów z perspektywy deva i devopsa.

@Gennwat: nie wiem czy widziałem więcej, nie znam Cię ( ͡° ͜ʖ ͡°), niemniej jednak to, co piszesz to, jak najbardziej jest spotykane + inne kombinacje - wiadomo, zależy od projektu, nie od ogólnego trendu
  • Odpowiedz
@Need: Hejka, mógłbyś rzucić aktualizację swojego wpisu?

Mam bardzo podobną sytuację, skończyłem inżynierkę i również tryharduje rok bardzo podobną ściężką.
Zrobiłem CCP, teraz celuje w SAA-C03 + CKA. Mógłbyś powiedzieć czy Ci się udało uzyskać te certyfikaty - i czy pomogły Ci w zwiększeniu swojego value na rynku? :)
  • Odpowiedz