Wpis z mikrobloga

W moim autku pojawił mi się taki ubytek. Nie jestem z tych co muszą mieć piękne auto ale chciałbym zapytać - samemu to konserwować, czy też iść z tym do lakiernika? No i ile taki lakiernik z łodzi lub okolic by za taką usługę chciał?

#samochody #lakiernictwo #blacharstwo #mechanikasamochodowa #lodz
Intelektualista - W moim autku pojawił mi się taki ubytek. Nie jestem z tych co muszą...

źródło: comment_166912815689h3r6eVwZdAyeV77FfCj9.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Intelektualista: Możesz troche to oczyścić i lakierem do paznokci zamalować i będzie jako tako. Troche lepsza opcja to żeby Ci ktoś namieszał trochę lakieru, ale najlepiej imo do lakiernika i od razu zaprawki porobić wszędzie gdzie trzeba. Jakichś dużych pieniędzy nie powinien wziąć.
  • Odpowiedz
@Intelektualista: oskub to co luźne, na otwartą ranę app r-stop, na to jakiś kolor żeby bardzo się nie odróżniało (są np. lakiery zaprawkowe), trochę z tym pojeździsz jeśli nie zaczęło gnić gdzieś obok. Na zrobienie tego jak na filmikach co wypełniają ubytki, szlifują, polerują i nic nie widać to raczej nie licz.
Lakiernik weźmie pewnie 500+ za zrobienie tego kawałka, bo tak czy inaczej żeby dobrze zrobić będzie musiał malować
  • Odpowiedz
@Intelektualista: ze dwa lata temu za lakierowanie elementu było 400, choć też trzeba było poszukać. Lakiernik musi zabezpieczyć szybę żeby nie wejść na nią, oskrobać luźne, zeszlifować, położyć podkład, zeszlifować, położyć kolor, położyć klar i jeszcze odciąć to tak żeby się nie wyróżniało. Do tego dach, no tu odcinanie na jakiejś linii będzie trudne, bo linię najbliższą masz nad klapą...

A czy na ten "APP R STOP" trzeba dać jakiś
macgajster - @Intelektualista: ze dwa lata temu za lakierowanie elementu było 400, ch...
  • Odpowiedz
@Intelektualista: możesz, ALE uważaj na szybę, uszczelkę i żeby nie dojechać na wylot ( ͡° ͜ʖ ͡°) Narzędzia mają znaczenie w jakości roboty, dremelem będzie na pewno szybciej. Jak dasz zwykły lakier zaprawkowy nawet na wyskrobaną ze rdzy blachę to za kilka miesięcy będziesz musiał naprawę powtórzyć. Chodzi o odcięcie dostępu powietrza do stali i w tym r-stop, jak widać na filmiku, się sprawdza.
Tak do
  • Odpowiedz
@Intelektualista: otwierasz samochód tam gdzie masz tabliczkę znamionową, patrzysz na kod lakieru, idziesz do motoryzacyjnego, prosisz o lakier zaprawkowy na lakier XYZ (raczej w pędzlu, bo na taki ubytek łatwiej położyć).
Lakiery ARA system wyglądają jak lakier do paznokci. Używam i mam mieszane uczucia, bo co jakiś czas muszę uzupełniać, jakby pod wpływem deszczu lub pędu powietrza go ubywało. Innych nie testowałem.
  • Odpowiedz
@Intelektualista: oczyść to papierem ściernym do gołej blachy, również delikatnie naokoło tego miejsca. Następnie jakiś środek typu app r stop jak już napisano wyżej. Po 24h pędzelkiem nałóż 2 warstwy podkładu epoksydowego, a po wyschnięciu lakier zaprawkowy zgodny z kolorem nadwozia (również używam Ara system, kosztuje grosze na allegro i mają kolory zgodne z fabryką, tylko oczywiście będzie bardziej nasycony kolor niż ten wyblaknięty na aucie). Lakier zaprawkowy nakładaj na
  • Odpowiedz
@Intelektualista: najłatwiej kupić epoksyd w sprayu, psiknąć trochę do jakiegoś pojemnika i wtedy ładnie można nabrać na pędzelek. Gradacja papieru może być około 250 - 300, żeby nie narobić głębokich rys. No i oczywiście po szlifowaniu należy odtłuścić to miejsce acetonem.
  • Odpowiedz