Wpis z mikrobloga

Siema mirki webdevujące pod windą (linuksiarzom się raczej nie przyda, chyba, że sobie poprzerabiają na basha)

Pewnie często korzystacie z konsoli windowsowej w przeróżnych celach. Mój kolega z pracy napisał kilka na prawdę niezłych i przyspieszających pracę skryptów do shella, ostatnio profesjonalnie to opisał i podzielił się z resztą firmy, a ja teraz dzielę się z Wami. od pewnego czasu sam z nich korzystam i na prawdę polecam.

Drodzy programiści i drogie programistki ;). Chciałbym podzielić się z Wami kilkoma przydatnymi skryptami, które ułatwiają nieco użytkowanie powłoki Windows (cmd) oraz zarządzanie serwerem bazy danych MySQL, a tym samym przyśpieszają często wykonywane czynności, które w myśl zasady DRY należy automatyzować. Jest to kilka bardzo prostych skryptów .bat, których użycie dokładnie opisałem w dalszej części niniejszej wiadomości.

wypok by zepsuł formatownie maila, poza tym tekst jest trochę tl;dr, więc opis wrzuciłem tutaj:

http://tomasz-strak.home.pl/shell/

paczka z batami do ściągnięcia znajduje się tutaj:

http://tomasz-strak.home.pl/shell/baty.tar.gz

#webdev #windows #protip #mysql
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@entrop: Wieczna beka z ludzi którzy piszą "O JEZU O MUJ BORZE WEBDEV POD WINDO JAKIE TO MUSI BYĆ STRASZNE xDDDDD". Moje pytanie brzmi: wtf? Co takiego mają na tych swoich o--------h Linuxach, że tam jest to super przyjemnością?
  • Odpowiedz
@aaadaaam: a, jak to nie działa to tylko

przydałby się jeszcze jakiś do tego skrypt który by np. dopisywał bieżącą ścieżkę do tego .bata i przypisywał jej alias, np jesteś już w D:\xampp\htdocs\projekt\branch\d--a\costamjeszcze i od razu z konsoli możesz sobie to dodać, bez konieczności modyfikowania ręcznego batów. no ale ponoć są z takim ficzerem problemy techniczne.

@Marmite:
entrop - @aaadaaam: a, jak to nie działa to tylko

SPOILER
SPOILER

przydałby si...

źródło: comment_q1302Bj0cJ4Wbl5vantgDgvEIWui0elQ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Hauleth: (#) Owszem, terminal w Linuxie jest przyjemniejszy niż w Windowsie. A co takiego często robi się w terminalu? Ja czasem odpalam

grunt something
, ale w sumie równie dobrze mógłbym takie rzeczy podpiąć pod taski buildowe w IDE.
  • Odpowiedz
@Marmite: + wiele innych rzeczy. Przykładowo niech ktoś mi powie jak wygodnie zrobić

git bisect
w jakimś GUI? W IDE różnie wygląda sprawa z watcherami do testów. Bardzo często siedzę dużo w konsoli Railsowej. Pry Driven Development też jest znacznie prostsze w terminalu. Terminal z TMuxem można w 100% wygodnie obsłużyć bez użycia myszy, co jako osobie pracującej często w drodze bardzo pomaga. Narzędzia jak GHCi, Pry, bc, dc, find,
  • Odpowiedz