Witajcie mam dwa dyski: ssd 25gb i hdd 500gb, kumpel instalowal mi kiedys 2 systemy: win7 i ubuntu 12, pozniej cos poprzestawialem na tym ubuntu i nie dzialal, postanowilem wtedy wiec wywalic ubuntu i wgrac Elementary OS i coś sie znowu po chwili p----------o w systemie i używałem teraz win7, znowu naszła mnie chęć na elementary OS ale teraz to juz nie moge sobie poradzic jak go zainstalowac.... coś jest bardzo pokiełbaszone z tymi dyskami wydaje mi sie? macie screeny i pomocy!!
@HT-Ron: A nie powinno się instalować bootladera na partycji / linuxa, żeby później po ewentualnej zmianie systemu nie trzeba było się z tym bawić, tylko po prostu sformatować partycję z systemem? Szczerze mówiąc, to ja instaluję raz tak, a raz tak i nigdy nie widziałem specjalnej różnicy. Możesz coś więcej powiedzieć na ten temat? :)
@emel: Od x lat używam u siebie 2 systemów i takie rozwiązanie się dla mnie sprawdza :P Gdybym chciał ot tak na próbę linuxa to pewnie bym zrobił tak jak mówisz ;-) wtedy chyba partycja / musi mieć flagę od botowania, nie?
@emel: zainstalowal sie. Zrobilem 200 mb pustego miejsca na sdb i wybralem sdb do bootloadera. Wszystko poszlo, ale... po uruchomieniu systen wyglada jakby byl golym linuxem bez zadnej ładnej nakladki... dlaczego?
jest możliwość logowania? czy może jest grub> ?? Nie wiem co rozumieć przez goły. Nie chciałbym cię zrażać, ale zainstaluj pierw jakieś *buntu (kubuntu) i się pobaw ;-) Później arch/gentoo i już nie zmienisz systemu.
@HT-Ron: zrobiłem dokladnie tak samo i wyszlo jak w mojej wypowiedzi powyzej. Wkleje później zdjecie to zerkniesz i powiesz co moze byc nie tak. Sprobuje zainstalpwac go jeszcze raz
@skarpetki: Luz, jak coś to wołaj. Sprawdź jeszcze czy w biosie masz odpowiednią kolejność botowania. Nie wiem(y) czy botuje ci np z sda (starego niekoniecznie działającego loadera) czy sdb ;-]
@HT-Ron: obawiam sie ze to nie to. Znalazlem jedna odpowiedz na necie ktora nie pomogla. Po prostu dalej na moich dyskach sa stare pliki z ubuntu a do tego z elementary os i wszystko sie miesza... nie moge zaznaczyc formatowania dysku podczas instalacji. Jak to wszystko pousuwac? Eh
JAK ZAINSTALOWAĆ LINUXA NA MOIM KOMPUTERZE?
Witajcie mam dwa dyski: ssd 25gb i hdd 500gb, kumpel instalowal mi kiedys 2 systemy: win7 i ubuntu 12, pozniej cos poprzestawialem na tym ubuntu i nie dzialal, postanowilem wtedy wiec wywalic ubuntu i wgrac Elementary OS i coś sie znowu po chwili p----------o w systemie i używałem teraz win7, znowu naszła mnie chęć na elementary OS ale teraz to juz nie moge sobie poradzic jak go zainstalowac.... coś jest bardzo pokiełbaszone z tymi dyskami wydaje mi sie? macie screeny i pomocy!!
źródło: comment_Y4byBvxkyZih5fHrlXjONdCPoNg35MdO.jpg
Pobierz@skarpetki: I jak ta instalacja, udało się?
goły linux (+18) to nieprzyjemny widok :D
jest możliwość logowania? czy może jest grub> ?? Nie wiem co rozumieć przez goły. Nie chciałbym cię zrażać, ale zainstaluj pierw jakieś *buntu (kubuntu) i się pobaw ;-) Później arch/gentoo i już nie zmienisz systemu.
@skarpetki:
źródło: comment_nKx01YzTa0L1uWqDVch3jni4IE949mK6.jpg
Pobierzźródło: comment_On7V2xglEM079S6JnvJ2QspcZR9ZxO0r.jpg
PobierzA! Nakładka ;-] ot tylko motyw. Znajdz w opcjach wyglądu odpowiadający tobie motyw (lub pobierz z internetów)
Gratulacje :) zainstalowales Elementary OS
Znajdz jakies forum zwolenników Elementary OS i tam pewnie podadzą ci odpowiedzi na wszelkie pytania. Ja nigdy tego nie używałem :)