Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
5 lat studiów, ryzykowna zmiana branży na IT, dzięsiątki grubych książek przeczytanych, kursy, zaciskanie zębów, chwile kryzysu i zwątpienia - w końcu to zaczęło przynosić owoce, pojawiła się 5 cyfrowa wypłata n UoP. Pojechałem do domu rodzinnego i przy okazji się pochwaliłem. Jedyne co usłyszałem:
-za takie coś co ty robisz tyle pieniędzy?
-to ty taki tam niby ważny jesteś?
-i ty uważasz, że to uczciwe za tą twoją prace?

#!$%@? seria takich pytań i już wiem, że jestem w domu rodzinnym. Nigdy #!$%@? nie usłyszałem "zawsze w ciebie wierzyłam", "wiedziałam, że ci się uda", "jestem z Ciebie dumna". Byłem w dobrym nastroju ale znowu czuje się jakby mi podcięli skrzydła, jest mi zwyczajnie przykro.

#feels #zalesie #domrodzinny #rodzice #toksycznirodzice #praca #pracbaza #it

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6376765c4765924173d05c22
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
  • 49
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: jak w wielu #!$%@? domach. Pamiętaj ze jesteśmy zniszczeni przez wojny PRL zawiść, #!$%@? emocji.
Sam pamietam ile trzeba było się bawić żeby przeskakiwać i zdobywać prace. W imieniu kochających i wspierających rodziców, których każdy z nas powinien mieć a mało kto miał: Jesteśmy z Ciebie dumni! Dobra robota idź i walcz, zdobywaj
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Bo trochę mają racji pewnie nawet sami do końca nie wiedząc dlaczego. Branża IT jest przepłacona, a to nie jesteś żadne rocket science. Też kiedyś myślałem, że Ci ludzie zajmują się nie wiadomo czym dopóki sam nie zacząłem przypadkiem w tym połowicznie się zajmować. Po prostu są takie czasy i takie pieniądze są w to inwestowane na świecie. Tylko dlatego 23-27 latkowie mają pensje na start bliskie 10k brutto.
  • Odpowiedz
Po pierwsze co ty w tym IT robobisz.
Po drugie przestań być słabą #!$%@?ą.
Po trzecie odetnij kontakt z rodzicami i tyle
  • Odpowiedz
U mnie podobnie jest. Wyj3bane w to miej, to jest twoje życie. Nie ważne co byś robił zawsze ktoś będzie pierdo…, że coś mu nie pasuje. Rozwijaj się dalej mirek i gratulacje, wiem ile czasu i wysiłku to zajmuje.
  • Odpowiedz
@Kamokamo: Mam stanowisko gdzie pomijając sprawy typowo biznesowe zajmuje się automatyzacją, analizą danych w Pythonie i ogólnie pracą z bazami danych. Współpracuje też z różnymi zespołami projektowymi typowo IT to też jak wygląda praca typowego deva.
  • Odpowiedz
@Kamokamo: W moim przypadku to po prostu wyciągam mnie interesujące dane bo np. excel sobie zwyczajnie nie radzi z taką ilością rekordów, ewentualnie obrabiam to jeszcze jakimiś filtrami i podstawowymi funkcjami statystycznymi ale finalnie i tak to trafia do Excela / PowerBI do ostatecznej obróbki i wizualizacji. Machine learning się nie zajmuje ale wiem, że oni w podobny sposób wyciągają dane z karmienia algorytmów.
  • Odpowiedz
@dexterpol dzieki, potrzebowałem trochę wglądu jak wygląda taka robota, bo Pythona i SQL ogarniam trochę w ramach studiów zaocznych/hobbystycznie i po tym co piszesz to zastanawiam się co ja robię wgl jeszcze na helpdesku za jakieś ochłapy XD
  • Odpowiedz
@Kamokamo: Tak trochę pół ironicznie pisałem, to po prostu jakaś tylko część mojej pracy i nikt nikomu za wyciąganie danych pythonem nie da 15k. Natomiast bardzo polecam startować na jakieś rekrutacje/staże a wraz z doświadczeniem przyjdzie odpowiednie wynagrodzenie.
  • Odpowiedz