No to czas na trzecie i zarazem ostatnie #rozdajo zestawu ostrych papryczek #chilizgobim
W niedzielę zrobiłem ostatni zbiór papryczek w tym roku. Z racji bardzo ciepłej jesieni wyszedł on dużo później niż standardowo co pozwoliło na dojrzenie wielu papryczek, o które obawiałem się, że zostaną zielone do przymrozków. O dziwo udało się i niedojrzałych zielonych papryczek mam wyjątkowo mało (zdjęcie będzie w komentarzach).
Zerwałem wszystko do zera, a puste krzaki zostały wyrwane, więc jeżeli ktoś się nie załapał przy wcześniejszych zbiorach to teraz ma ostatnią szansę (aczkolwiek nie wielką, bo zbiór nie jest tak obfity jak poprzednie, a sporo papryczek poszło teraz na moje potrzeby, bo zdecydowałem się zrobić trochę sosów) na zestaw.
Krótko podsumowując sezon to gdyby nie to, że przechodziłem COVID w czasie jak trzeba było startować z uprawą, to miałbym w tym roku rekordowe zbiory. Opóźnienie wysadzenia roślin o 3 tygodnie sprawiło, że zbiory wyszły standardowe z czego i tak jestem bardzo zadowolony.
Na zdjęciu głównym tradycyjnie stół z całym zbiorem. Od razu rzuca się w oczy, że zbiór późnojesienny (chociażby po intensywności kolorów papryczek).
Więcej zdjęć w komentarzach.
Zestawów powinno z małym naddatkiem starczyć dla wszystkich, których mam zapisanych na liście chętnych na zestawy. Będę się do Was odzywać dziś wieczorem ze szczegółami wysyłki. Powinno dla każdego starczyć :)
Rozdajo będzie losowane za pomocą #mirkolos wśród plusujących ten post przez pierwsze 48 godzin od jego publikacji. Wysyłka na mój koszt paczkomatem.
@gobi12: Kilka krzaków z wyjątkowo dużą liczbą niedojrzałych owoców trafiło do mojej kotłowni, gdzie powiszą sobie tydzień do góry korzeniami. W tym czasie owoce powinny sobie spokojnie dojść.
@gobi12: Zestawy z tego zbioru prezentują się następująco. Ciut uboższe niż przy poprzednich zbiorach, ale i tak w każdym jest ponad 40 sztuk papryczek każda innej odmiany. Degustując 2 dziennie daje to prawie 3 tygodnie zabawy :D
@gobi12: Część papryczek od razu "oprawiłem" i przygotowałem do zamrożenia. Takie paczki wykorzystuje zimą, żeby od ręki mieć papryczki na partię sosu :)
Podobne paczki, ale ze zblendowanymi papryczkami i bez mrożenia wykorzystuję do sosów fermentowanych.
te zerwane niedojrzałe też powinny dojść. Trzymaj w ciemnym.
@Kinior: Znaczy ze zerwane niedojrzałe się wybarwią, ale nie dojrzeją. Niestety inaczej niż w przypadku pomidorów za wcześnie zerwane papryczki nie dojrzewają. Wybarwienie się jest efektem procesów rozpadu, a nie dojrzewanie. Ale całe szczęście i na takie zielone sztuki mam kilka zastosowań :)
@wacek_1984: Od zrywania bolą głównie plecy ;P Ale potem smakowanie zdecydowanie może boleć.
@Jotu: Nie ma problemu :) Zawsze się zdarza, że z listy chętnych koło 10-15% rezygnuje albo nie może w danym momencie odebrać, więc spokojnie powinno dla Ciebie starczyć :) Będę się odzywać na PW.
W niedzielę zrobiłem ostatni zbiór papryczek w tym roku. Z racji bardzo ciepłej jesieni wyszedł on dużo później niż standardowo co pozwoliło na dojrzenie wielu papryczek, o które obawiałem się, że zostaną zielone do przymrozków. O dziwo udało się i niedojrzałych zielonych papryczek mam wyjątkowo mało (zdjęcie będzie w komentarzach).
Zerwałem wszystko do zera, a puste krzaki zostały wyrwane, więc jeżeli ktoś się nie załapał przy wcześniejszych zbiorach to teraz ma ostatnią szansę (aczkolwiek nie wielką, bo zbiór nie jest tak obfity jak poprzednie, a sporo papryczek poszło teraz na moje potrzeby, bo zdecydowałem się zrobić trochę sosów) na zestaw.
Krótko podsumowując sezon to gdyby nie to, że przechodziłem COVID w czasie jak trzeba było startować z uprawą, to miałbym w tym roku rekordowe zbiory. Opóźnienie wysadzenia roślin o 3 tygodnie sprawiło, że zbiory wyszły standardowe z czego i tak jestem bardzo zadowolony.
Na zdjęciu głównym tradycyjnie stół z całym zbiorem. Od razu rzuca się w oczy, że zbiór późnojesienny (chociażby po intensywności kolorów papryczek).
Więcej zdjęć w komentarzach.
Zestawów powinno z małym naddatkiem starczyć dla wszystkich, których mam zapisanych na liście chętnych na zestawy. Będę się do Was odzywać dziś wieczorem ze szczegółami wysyłki. Powinno dla każdego starczyć :)
Rozdajo będzie losowane za pomocą #mirkolos wśród plusujących ten post przez pierwsze 48 godzin od jego publikacji. Wysyłka na mój koszt paczkomatem.
---
https://www.instagram.com/chili_z_gobim/
https://www.facebook.com/Chili-z-Gobim-102848334580501
---
#chili #chilihead #papryka #papryczki #hobby #zainteresowania #hobby #zbior #zniwa #ostrezarcie #ostresosy #rosliny #ogrod #ogrodnictwo #zadarmo #domowyogrod #domowauprawa #uprawiajzwykopem #sadzonki #warzywa #uprawa #losowanie #losowanie
Podobne paczki, ale ze zblendowanymi papryczkami i bez mrożenia wykorzystuję do sosów fermentowanych.
@Kinior: Znaczy ze zerwane niedojrzałe się wybarwią, ale nie dojrzeją. Niestety inaczej niż w przypadku pomidorów za wcześnie zerwane papryczki nie dojrzewają. Wybarwienie się jest efektem procesów rozpadu, a nie dojrzewanie. Ale całe szczęście i na takie zielone sztuki mam kilka zastosowań :)
@wacek_1984: Od zrywania bolą głównie plecy ;P Ale potem smakowanie zdecydowanie może boleć.
@dizzy126: Taka odmiana :)