Wpis z mikrobloga

Pytanie do Mirków z dziedziny elektroniki. We wzmacniaczu przepaliły mi się dwa rezystory - najprawdopodobniej w wyniku zawirowań w sieci.
Zważywszy na wartość sprzętu chciałbym zabezpieczyć się przed takim zdarzeniem w przyszłości.

Czy Waszym zdaniem kondycjoner sieciowy zdał by egzamin w takiej roli? Czy może jest na to inny sposób?

#elektronika #audio
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

e wzmacniaczu przepaliły mi się dwa rezystory - najprawdopodobniej w wyniku zawirowań w sieci.

@klapaucius123: mocno (choć w ciemno) podejrzewam, że przepaliły się rezystory w końcówce mocy, w wyniku jej przeciążenia, nie żadnych zawirowań.

Czy Waszym zdaniem kondycjoner sieciowy zdał by egzamin w takiej roli?

@klapaucius123: nie no jasne, że by zdał. Choć nie wiem, czy nie lepszy byłby obrazek ze Świętym Genezjuszem z Brescello, patronem akustyków.
Jarek_P - > e wzmacniaczu przepaliły mi się dwa rezystory - najprawdopodobniej w wyni...

źródło: comment_1668431628Q8804ocmbly0iO9Et0ILKz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@klapaucius123: rezystory zdechły z innego powodu - sprzęt do naprawy i diagnostyki

co do zabezpieczenia przed syfem z sieci to se kup filtr sieciowy i zabezpieczenie z warystorami i wymieniaj je co 4-6 lat
  • Odpowiedz