Wpis z mikrobloga

@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: Nie istnieje coś takiego że wykryje dławienie, wykryć to można czy jakiś host jest nieosiągalny lub zmierzyć do niego ping, albo sprawdzić czy padła sesja pppoe. Wszystko to zrobisz na sprzęcie Mikrotika ale nie będzie to "out-of-the-box", będziesz musiał się nieco nagimnastykować aby osiągnąć to co chcesz.
  • Odpowiedz
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: jak ma być opcja dla osób nietechnicznych to kiedyś bawiłem się TP-Link TL-ER6020, był w stanie przepiąć się na drugie łącze lub "balansować" obciążenie. Nie było to oczywiście niezauważalne ale jako tako dawał radę. Mimo wszystko wolałbym się pogrzebać w mikrotiku albo czymś podobnym
  • Odpowiedz
@dktr: @lucasy

Pisząc dławienie mam na myśli wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź na żądanie HTTP. Mój UPC tak ma, transfer jest ok 1000MB, ale często brak odpowiedzi na żądania, szczególnie po assety dociągane z różnych CDN.
Mam także no-limit T-Mobile, router LTE i tam nie ma tego problemu, ale jest oczywiście wolniej.

Priorytetem są dla mnie czasy oczekiwań na odpowiedź.
  • Odpowiedz
Nie istnieje coś takiego że wykryje dławienie

@dktr: ehh. Czyli moje male marzenie o prostym load balancingu opartym o transfery na dwóch łączach ciągle są nieosiągalne? Bo chciałbym w końcu postawić dwie anteny LTE w dwie różne strony, jedną wycelować wasz Play, drugą w Networks! i żeby router sam zestawiał sesje w zależności gdzie jest aktualnie lepiej.
  • Odpowiedz
@dktr: no coś takiego. Aktualnie ciągle wiszą jakieś połączenia. Ciągle coś jest przesyłane, a to jakieś aktualizacje, a to Youtuby, Netflixy i Spotifye. Do tego w LANie już nie jest jeden komputer, ale telefony, telewizory, czy radia. W znacznym uproszczeniu niech router zestawi połączenie A przez Link1, połączenie B przez Link2, a połączenie C tam gdzie wydaje się być szybciej. Jak zaczną istniejące połączenia zwalniać, to znaczy, że link się
  • Odpowiedz
Ciągle coś jest przesyłane, a to jakieś aktualizacje, a to Youtuby, Netflixy i Spotifye.

@ShortyLookMean: Ale router ani żadne inne urządzenie na tej podstawie nie jest w stanie stwierdzić czy łącze jest już wysycone. Musi sam ten test wykonać do serwera który jest wystawiony na łączu które nie jest wysycone, a jak będzie takie testy robił na okrągło to sam wysyci dostępne pasmo i wykręci limit ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@dktr: no to jasne, że nie wie. Ale może "się domyślać". Nie mówię o żadnym porządnym połączeniu tylko miksowaniu dwóch gównianych LTE w coś chociaż trochę lepszego.
Skoro mogę wyszkolić teścia, że jak słabo działa mu Internet z anteny Playa to niech idzie na drugi koniec domu i tam położy komórkę z Orange z odpalonym hot spotem, to i router byłby w stanie zwiększyć szeroko pojętą jakość połączenia.
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Internet to nie prąd czy woda że se tak można "miksować", znaczy można na poziomie operatorskim - BGP itd. Ja nie rozumiem w ogóle używania dostępu mobilnego jako stacjonarny w domu. Mi zawsze się udało jakoś dosłać coś normalnego jak nie w 60 GHz to w 5 GHz, jak mieszkałem na wiosce u rodziców to dosyłałem z miasta, teraz mieszkam w mieście to dosyłam se do bloku z firmy
  • Odpowiedz
@dktr: ehh. Jakby ktokolwiek chciał tam dostarczać porządne łącza, to LTE nie byłoby brane pod uwagę. Zresztą kłopoty z zasięgiem sieci komórkowych świadczą, że nie jest to proste do pokrycia falami miejsce. Jedyna alternatywa to Starlink. Tylko z nim też podobno nie jest tak super jak miało być.
I ja wiem, że możnaby coś w tym stylu zrobić samemu odpowiednio pisząc reguły na np. Mikrotiku. Ale mi się nie chce,
  • Odpowiedz
W znacznym uproszczeniu niech router zestawi połączenie A przez Link1, połączenie B przez Link2, a połączenie C tam gdzie wydaje się być szybciej. Jak zaczną istniejące połączenia zwalniać, to znaczy, że link się wysycił i warto zacząć coś wyrzucać na drugi

@ShortyLookMean: Urządzenia z wysokiej półki enterprise potrafią coś takiego (SD-WAN)
https://docs.paloaltonetworks.com/prisma/prisma-sd-wan/prisma-sd-wan-admin/prisma-sd-wan-application-visibility-and-reporting/link-quality
  • Odpowiedz