Aktywne Wpisy

zlimer +302
Nigdy nie miałem potrzeby, żeby wrzucać tutaj zdjęcia mojego kota. Jednak chłop 30 lvl a ryczy jak p------y
Wczoraj zdecydowałem się na uśpienie mojej 17-letniej Lary. Była ze mną, odkąd skończyłem 13 lat, była dzikim kotem z ulicy, nie oswojonym. Była ze mną na każdym moim zakręcie życiowym a trochę ich już było. Mimo, że ich nie rozumiała to jej mruczenia na moich kolanach zawsze dawało mi chociaż trochę ukojenia. Niby to tylko
Wczoraj zdecydowałem się na uśpienie mojej 17-letniej Lary. Była ze mną, odkąd skończyłem 13 lat, była dzikim kotem z ulicy, nie oswojonym. Była ze mną na każdym moim zakręcie życiowym a trochę ich już było. Mimo, że ich nie rozumiała to jej mruczenia na moich kolanach zawsze dawało mi chociaż trochę ukojenia. Niby to tylko
źródło: IMG_20221101_205433
Pobierz
annlupin +77
źródło: podsumowanie-2025
Pobierz

Wczoraj pytałam, czy roczniki 80/90 pamiętają rosół z przestudzoną kaszą manną.
No to dziś zrobiłam, pierwszy raz w życiu :)
źródło: 20250107_134223
PobierzCiocia robiła jak byłam mała :) Ale po ankiecie z kilku postów niżej widać, że to raczej mało popularne było (albo regionalne)
@longas: to chyba taki relikt wczesnych lat 90; zamiast pomidorówki jak zostaje rosołek :)
Moi dziadkowie to nawet rosołek z ziemniakami jedli ¯\(ツ)/¯
@corsa900: u mnie już była końcówka stąd zrobił się mętny od manny
źródło: e7214738b70c594c7907b65314b74421ed99d5c7dc2e94e9b35284ef2ce5c298
PobierzDo dziś
@corsa900:
Łódzkie, albo to jakaś 'potrawa' z ubogich domów ze starych czasów, chociaż ciocia raczej typowa 'średnia' :)
Nie wiem ¯\(ツ)/¯ wiem że po wspominkach z ciocią sama sobie spróbowałam. Ot
źródło: Libros
Pobierzźródło: IMG_6747
Pobierz@SlavedWizard: z ciekawości, jaki region Polski (mniej więcej)?
Takie coś trafiłam:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rosol-z-kostka-z-kaszki-mannej
@crystalmethh: musze swojej nazwę podpowiedzieć :) Moja mówi na to 'lanki', chyba że nie o tym samym piszemy
@luxpl: no je sie :D