Wpis z mikrobloga

@vealen0: Gdzieś w necie widziałem jakąś informację że na podstawie zdjęć satelitarnych, lotniczych można ustalić wysokość i gatunek pojedynczego drzewa. Co to za technologia?
  • Odpowiedz
@Gieekaa: LIDAR, skaning laserowy. Leci sobie samolocik od biedy dron i ma skaner laserowy, na podstawie pomiarów tworzy punkty wysokościowe. Dzięki temu tworzymy numeryczny model terenu, a potem można wyliczyć numeryczny model pokrycia terenu - czyli wysokości. Dokładność nawet do 0,15m. Przy czym trzeba pamiętać, że w przypadku nalotów laser zwykle przenika przez roślinność, dlatego trzeba potem wyliczyć model pokrycia terenu. Dodatkowo te wysokości drzew mają zaniżenie w dół.

Ja
vealen0 - @Gieekaa: LIDAR, skaning laserowy. Leci sobie samolocik od biedy dron i ma ...

źródło: comment_1668081449QZPzEhDguGIl1CHxmHkydA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@vealen0: O LIDAR-ze słyszałem ale w kwestii ukształtowania terenu i odnajdywaniu starych osad.

Czy jakaś instytucja ma stare zdjęcia lotnicze? Można gdzieś kupić, zobaczyć zdjęcie mojej okolicy np. z lat osiemdziesiątych?
  • Odpowiedz
@Gieekaa: nawet jest do tego portal :)
https://www.mapadrzew.com/

Z Lidara można wytworzyć NMT - czyli ukształtowanie terenu w dużym skrócie oraz
NMPT czyli ukształtowanie terenu z roślinnością

O stare zdjęcia trzeba dzwonić i pytać w archiwach lub jednostkach geodezyjnych. Czasami są udostepniane na lokalnych geoportalach
  • Odpowiedz
@PedzacaGuma: @Gieekaa:

Co do mapy drzew jak najbardziej jest sensowna, jednakowoż momentami trochę nie pasuje. W szczególności "Lokalna Mapa Gatunków" dla miasta warszawy - ma dużo nieścisłości i nieprawidłowości.
Sprawdzane było ;)

Surowe dane LIDAROWE udostępnione (dość niedawno) dla calego kraju
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@MilionoweMultikonto takich dokładnych map jak podlinkowal Miras to nie znam. Drogi interes

Opieralbym się raczej na danych z map z www.bdl.lasy.gov.pl.
Masz tam opisy działek leśnych oraz własności.
W opisach masz udziały gatunków..np 10So - 100% sosna. 5Brz5So połowa sosna połowa brzoza itd.
Polapiesz
  • Odpowiedz