Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy neet przystoi ponad 30 letniemu programiście? Mam ochotę rzucić pracę i pożyć te kilka (może nawet naście) miesięcy bez pracy. Moje jedyne obawy to:
- brak dochodu i życie z oszczędności - aktualnie co miesiąc odkładam sporo pieniędzy i z miesiąca na miesiąc mam więcej pieniędzy na ewentualny kredyt na mieszkanie. Brak wpływu kilkunastu tysięcy co miesiąc to jednak trochę strata...
- dziura w życiorysie zawodowym, która spowoduje jakieś dodatkowe wątpliwości dla drugiej strony w przyszłych rekrutacjach gdy już chciałbym znaleźć nową pracę
- na czas neet całkowicie wyłączyłbym się ze śledzenia co się dzieje w środowisku programistycznym, jakieś testy nowych rozwiązań/technologii, a co za tym idzie wypadłbym trochę z obiegu i później mógłby być problem

Powód neet? Czuję się ciągle zmęczony i zawiodłem się na ludziach. Odpocząłbym od pracy i od ludzi. Chciałbym ograniczyć całkowicie kontakt z kimkolwiek oprócz rodziny, bo fałsz ludzi mnie otaczających w pracy strasznie mnie wymęczył. Sama zmiana miejsca pracy nic nie da, bo na serio mam dość ludzi tak ogólnie.

Gdzieś tam w głębi czuję, że taki neet kilka miesięcy to straszna strata czasu, ale bez niego chyba nie dam rady się zresetować i złe emocje będą tylko narastać.

#neet #pracbaza #programowanie #praca #programista15k

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #63667eaa768f2f483ae46bf1
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Czy neet przystoi ponad 30 letniemu...

źródło: comment_1667675408mb3HVhReiH6UnNOqr1iY67.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: miałem podobne rozterki jakis czas temu, z podobnych powodów. Zrobiłem przerwę i to był strzał w dziesiątkę. Same plusy. Zrobiłem se liste rzeczy które chcę w tym czasie załatwić/osiagnąć żeby nie zmarnować tego czasu i prawie wszystko się udało. Z kasą też wyszedłem na plus, po przerwie moje zarobki skoczyły w rok o 60%. Także polecam. Jedyne co źle zrobiłem to niepotrzebnie dla paru groszy zawiesiłem działalność, jak jesteś
  • Odpowiedz
Wystarczy, że powiesz że zrobiłeś sobie wolne i nikogo to nie ruszy, nikogo to nie obchodzi. Właśnie skończyłem 4-5 miesięczną przerwę od pracy, większość osób z którymi rozmawiałem była wręcz ciekawa jak spędziłem czas i raczej z zazdrością się do tego odnosili. Po dwoch miesiącach dostawałem pie*dolca z nudów i teraz dopiero wróciłem do pracy, przerwa od Czerwca. Brak przychodów trochę boli ale szukałem trochę dłużej i byłem trochę bardziej wybredny bez
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: gościu rób NEET i się nie zastanawiaj, życie masz tylko jedno a nie że będziesz jak niewolnik się przejmował ojejku bo co pracodawca powie na przerwę w CV. Jak ja bym zarabiał tyle co programista to bym pracował rok i rok przerwy bo dużo do życia nie potrzebuje
  • Odpowiedz
Co do dziury w życiorysie to protip - też sobie zrobiłem przerwę na kilka miesięcy.

Robisz to tak, że kończysz jedną pracę na początku roku potem laba a w tym samym roku się zatrudniasz. W CV możesz podać tylko lata zatrudnienia.

@scriptkitty: dla mnie to trochę przesada, mi zdaniem to normalne kilka miesięcy przerwy a nawet i rok.
  • Odpowiedz