Wpis z mikrobloga

@interpenetrate:

wykazałem że kierunek jest jednogłośnie poprawny.

Nic nie wykazałeś bo opierasz się na jednym z gruntu błędnym założeniu - że rozwój technologii jest liniowy. Skoro po A nastąpiło B to teraz ekstrapolując nastąpi C. Tak to opisałeś. A to
  • Odpowiedz
@interpenetrate: VR pogrąży FB/Meta, będzie to jakaś nisza. Za to AR będzie nowym smartphonem, czymś co każdy będzie chciał mieć.
VR być może po erze AR zacznie mieć sens, ale póki co Zuck chyba sam nie wie co to jego VR ma oferować i komu
  • Odpowiedz
@vvit0: vr nie ma szans na przebicie sie duzo ruchu generuja dzieci/mlodziez ktora ma szkole ktora chce byc wielowatkowa ona chce byc zatopiona w swiecie wirtualnym bo jest ciekawie ale tez chce wiedziec co sie dzieje wokol nich okulary obecnie odcinaja rzeczywistosc jedyna wizja bylyby okulary ktore zaprezentowal kiedys google jedno oko normalne drugie vr :) one pozwalaja na polczenie swiatow uwazam ze to jest jedyny krok a takie typowe
  • Odpowiedz
@interpenetrate Gdyby tak było to poszlibyśmy w rozwój 3D, a poszliśmy w większe telewizory. Czyli immersja się zwiększyła ale nie tak jak myslelslimy. VR ma podobny problem wymaga odcięcia się od rzeczywistości a to już nam nie pasuje. Nowe pokolenie jak ktoś już napisał wczesniej nie chce wcale odcinać się od rzeczywistości tylko przekazywać swoj punkt widzenia całemu światu. Dla mnie AR będzie miało swoją chwile ale imo finalnie to właśnie
  • Odpowiedz
@interpenetrate kontynuując - wydaje mi się ze to video czy vr nie sprawdzi się w takiej mocno immersyjnej i długiej formie. Spójrzmy na TikTok wolimy konsumować 60 filmów po 10 sekund niż jeden 10 minutowy długi film. Dlatego imo AR jako kontekstowa forma ad hoc będzie lepsza niż mocno immersyjny VR
  • Odpowiedz
Spójrzmy na TikTok wolimy konsumować 60 filmów po 10 sekund niż jeden 10 minutowy długi film.

@prezeskuliziemskiej: nie zgodziłbym się, sukces YT temu zaprzecza

finalnie to właśnie upload danych i soczewki AR będą ta rewolucja.

@prezeskuliziemskiej: zgadzam się, z tego co kiedyś patrzyłem to chyba google(?) w 2012 już patentował takie soczewki. Wcześniej chyba tylko darpa.
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że w całej tej historii brakuje trochę czynnika ludzkiego. Może po prostu Zuckerberg nie chce być zapamiętany jako człowiek który zrobił tylko apke społecznościową? Jak popatrzysz na Bezosa i Muska to loty w kosmos/ neuralink/ AWS generalnie dużo technologii pomysłów i rozwoju. A powiedzmy sobie szczerze początki to "tylko" księgarnia w przypadku Bezosa.

A spadki akcji meta obserwuje się już jakiś czas, powiedzmy chyba od dwóch lat. Gdzie spadki
  • Odpowiedz