Witam uszkodziłem naczepe wjezdzając pod wiadukt 3.9 m nie wygląda to tak tragicznie,ale mój szef chce abym pokrył całe koszty naprawy czy to możliwe,że musze oddać mu co do grosza?
Pracownik ponosi odpowiedzialność materialną za szkodę wyrządzoną pracodawcy wówczas, gdy powstała ona wskutek zawinionego niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych
@mamwdomuchrupki zależy od twojej umowy o pracę, znajomego który miał identyczna sytuację ścignął ubezpieczyciel o regres, tylko że tam też były złe oznakowania, ale w pierwszej instancji przegrał, aktualnie apelacja
Na szkoleniu pytałem instruktora co się dzieje w takiej sytuacji, mówił ze przepis mówi (umowa o prace) że do 3 pensji, a reszty mogą dochodzić na drodze cywilnej.
@edit Tylko ze to w relacji pracodawca pracownik, nie wiem czy ma to zastosowanie w regresie od ubezpieczyciela.
@mamwdomuchrupki: Najlepiej to idź do prawnika i on Ci zada odpowiedni zestaw pytań i ogarnie sytuację, bo tutaj dostaniesz same ogólniki albo odpowiedzi oparte o założenia.
#praca #zycietruckera #prawo #pytaniedoeksperta #prawopracy
@edit
Tylko ze to w relacji pracodawca pracownik, nie wiem czy ma to zastosowanie w regresie od ubezpieczyciela.