Aktywne Wpisy
chwilowypaczelok +831
Test wieku: jeśli to pamiętasz to masz więcej niż 30 lat
Viesti +288
Rozwala mnie ta ostatnia nagonka na RODy – nic a nic nie wygląda na zorganizowaną ustawkę. Na co dzień deweloper to synonim najgorszego zła a tu nagle „oddajmy najlepsze tereny w mieście deweloperom, tylko oni tworzą przestrzeń dodaną w mieście”.
Też zwróćcie uwagę na to, że nie pada w takich tezach słowo sprzedajmy tylko oddajmy, przekażmy itp. Biednych deweloperów z pewnością nie stać na ziemię a oni tam by w czynie
Też zwróćcie uwagę na to, że nie pada w takich tezach słowo sprzedajmy tylko oddajmy, przekażmy itp. Biednych deweloperów z pewnością nie stać na ziemię a oni tam by w czynie
❌ Kasza kuskus
Kasza kuskus z kaszami ma wspólną jedynie nazwę, bo wytwarzana jest z… białej mąki i zdecydowanie bliżej jej do białego makaronu, niż do kaszy.
Podobnie jak biała oczyszczona mąka, kasza kuskus ma bardzo mało składników odżywczych. W niemal wszystkie jest niestety uboga – ma bardzo mało wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, kwasu foliowego i wszystkich pozostałych witamin i błonnika.
Żeby lepiej zobrazować wyjałowienie kaszy kuskus, obliczyliśmy ile gotowanej kaszy kuskus potrzebowalibyśmy, aby zapewnić dzienną zalecaną dawkę (dla 30-letniej kobiety) poszczególnych witamin i minerałów:
wapń – 12,5 kg
witamina E – 12 kg
potas – 8 kg
żelazo – 5 kg
magnez – 4 kg
witamina B2 – 4 kg
fosfor – 3,5 kg
cynk – 3 kg
kwas foliowy – 3 kg
miedź – 2,5 kg
mangan – 2,5 kg
witamina B6 – 2,5 kg
błonnik – 2 kg
całkowity brak: A, C, D, K, B12
Możecie natomiast kupić kaszę kuskus razową, która jest pełnowartościowa
❌ Żurawina suszona
Żurawina suszona podobnie jak kasza kuskus całkowicie nie pasuje do swojej grupy produktów. Powodem jest to, że żurawina ma mało cukru i nie jest tak słodka, jak byśmy oczekiwali od suszonych owoców. Z tego powodu prawie każda żurawina suszona, którą możemy kupić jest przesycona sztucznie dodanym cukrem. Taka sztuczna żurawina suszona ma więcej cukru niż większość słodyczy – np. żurawina od Bakalland ma w 100 g… 72,4 g cukrów.
❌ Kupny sok jabłkowy
Jabłka mają 3 główne zalety: są niskokaloryczne (zapełniają nam nieźle żołądek), mają dużą ilość błonnika (gdy jemy je ze skórką) oraz spożywając je na surowo, spożywamy dużą ilość cennych enzymów trawiennych. Jabłka są jednak niestety pozbawione prawie wszystkich witamin i minerałów – są pod tym względem prawie tak ubogie, jak oczyszczona mąka. Są niestety najuboższym pod względem witamin i minerałów owocem.
Ile jabłek musielibyśmy zjeść, aby zapewnić sobie dzienną dawkę wybranych składników odżywczych (zakładając, że jedno jabłko waży ok. 150 g)?
witamina A – 153 jabłka
cynk – 133 jabłka
wapń – 113 jabłek
żelazo – 100 jabłek
witamina B5 – 60 jabłek
witamina E – 60 jabłek
witamina B1 – 43 jabłka
fosfor – 43 jabłka
magnez – 43 jabłka
mangan – 37 jabłek
potas – 30 jabłek
witamina K – 30 jabłek
witamina B2 – 30 jabłek
witamina B6 – 23 jabłka
miedź – 23 jabłka
witamina C – 11 jabłek
Pijąc sok z jabłek, pozbawiamy się tego co w jabłkach najcenniejsze – czyli błonnika oraz właściwości dietetycznych. A pijąc kupny sok, który jest w najlepszym razie pasteryzowany, a najczęściej jest sokiem z soku zagęszczonego – tracimy ostatnią zaletę jabłek, czyli enzymy. Pozostaje nam jedynie słodka ciecz pozbawiona wartości odżywczych, pełna kalorii i cukru.
❌ Makaron ryżowy
Jeśli zdziwiliście się małą ilością witamin i minerałów w kaszy kuskus, mam złą wiadomość – makaron ryżowy ma ich jeszcze mniej, a konkretnie ponad 2-krotnie mniej. Przy makaronie ryżowym biała mąka jest prawie pełnowartościowym posiłkiem. Przykładowo musielibyście zjeść 13 kg gotowanego makaronu ryżowego, aby otrzymać odpowiednią ilość żelaza.
❌ Chleb bezglutenowy
Wiele osób cierpi na nietolerancję glutenu. Gluten z tego powodu dostał łatkę szkodliwego i zastępuje się go coraz częściej produktami bezglutenowymi. Kupując bardzo drogi chleb bezglutenowy w sklepie ze zdrową żywnością, logicznie rzecz biorąc powinniśmy być pewni, że kupujemy produkt pierwszej jakości. Jego smak jest być może pierwszej jakości, jednak skład takich chlebków jest delikatnie mówiąc tragiczny. Pomijając to, że najczęściej zawiera masę chemii – jest najczęściej zrobiony ze skrobi kukurydzianej, która ma… 10-krotnie mniej wartości odżywczych niż biała mąka (lub kasza kuskus). Nie podam Wam niestety ile musielibyście zjeść takiego chleba, aby zapewnić sobie dzienną dawkę witamin i minerałów, bo jest on praktycznie pozbawiony wszystkich składników. Podobnie sprawa ma się z tapioką – kolejnym składnikiem produktów bezglutenowych.
Jeśli chcecie więcej takich informacji, obserwujcie:
#salaterka
Komentarz usunięty przez autora
A nie ma w jabłkach jakichś innych pożytecznych rzeczy spoza tej listy którą wypisałeś? Google podpowiada że jakieś antyoksydanty i polifenole?
Komentarz usunięty przez autora