Wpis z mikrobloga

5 produktów, które uznawane są za zdrowe, a nie mają niemal żadnych wartości odżywczych

❌ Kasza kuskus

Kasza kuskus z kaszami ma wspólną jedynie nazwę, bo wytwarzana jest z… białej mąki i zdecydowanie bliżej jej do białego makaronu, niż do kaszy.

Podobnie jak biała oczyszczona mąka, kasza kuskus ma bardzo mało składników odżywczych. W niemal wszystkie jest niestety uboga – ma bardzo mało wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, kwasu foliowego i wszystkich pozostałych witamin i błonnika.

Żeby lepiej zobrazować wyjałowienie kaszy kuskus, obliczyliśmy ile gotowanej kaszy kuskus potrzebowalibyśmy, aby zapewnić dzienną zalecaną dawkę (dla 30-letniej kobiety) poszczególnych witamin i minerałów:

wapń – 12,5 kg
witamina E – 12 kg
potas – 8 kg
żelazo – 5 kg
magnez – 4 kg
witamina B2 – 4 kg
fosfor – 3,5 kg
cynk – 3 kg
kwas foliowy – 3 kg
miedź – 2,5 kg
mangan – 2,5 kg
witamina B6 – 2,5 kg
błonnik – 2 kg
całkowity brak: A, C, D, K, B12

Możecie natomiast kupić kaszę kuskus razową, która jest pełnowartościowa

❌ Żurawina suszona

Żurawina suszona podobnie jak kasza kuskus całkowicie nie pasuje do swojej grupy produktów. Powodem jest to, że żurawina ma mało cukru i nie jest tak słodka, jak byśmy oczekiwali od suszonych owoców. Z tego powodu prawie każda żurawina suszona, którą możemy kupić jest przesycona sztucznie dodanym cukrem. Taka sztuczna żurawina suszona ma więcej cukru niż większość słodyczy – np. żurawina od Bakalland ma w 100 g… 72,4 g cukrów.

❌ Kupny sok jabłkowy

Jabłka mają 3 główne zalety: są niskokaloryczne (zapełniają nam nieźle żołądek), mają dużą ilość błonnika (gdy jemy je ze skórką) oraz spożywając je na surowo, spożywamy dużą ilość cennych enzymów trawiennych. Jabłka są jednak niestety pozbawione prawie wszystkich witamin i minerałów – są pod tym względem prawie tak ubogie, jak oczyszczona mąka. Są niestety najuboższym pod względem witamin i minerałów owocem.

Ile jabłek musielibyśmy zjeść, aby zapewnić sobie dzienną dawkę wybranych składników odżywczych (zakładając, że jedno jabłko waży ok. 150 g)?

witamina A – 153 jabłka
cynk – 133 jabłka
wapń – 113 jabłek
żelazo – 100 jabłek
witamina B5 – 60 jabłek
witamina E – 60 jabłek
witamina B1 – 43 jabłka
fosfor – 43 jabłka
magnez – 43 jabłka
mangan – 37 jabłek
potas – 30 jabłek
witamina K – 30 jabłek
witamina B2 – 30 jabłek
witamina B6 – 23 jabłka
miedź – 23 jabłka
witamina C – 11 jabłek

Pijąc sok z jabłek, pozbawiamy się tego co w jabłkach najcenniejsze – czyli błonnika oraz właściwości dietetycznych. A pijąc kupny sok, który jest w najlepszym razie pasteryzowany, a najczęściej jest sokiem z soku zagęszczonego – tracimy ostatnią zaletę jabłek, czyli enzymy. Pozostaje nam jedynie słodka ciecz pozbawiona wartości odżywczych, pełna kalorii i cukru.

❌ Makaron ryżowy

Jeśli zdziwiliście się małą ilością witamin i minerałów w kaszy kuskus, mam złą wiadomość – makaron ryżowy ma ich jeszcze mniej, a konkretnie ponad 2-krotnie mniej. Przy makaronie ryżowym biała mąka jest prawie pełnowartościowym posiłkiem. Przykładowo musielibyście zjeść 13 kg gotowanego makaronu ryżowego, aby otrzymać odpowiednią ilość żelaza.

❌ Chleb bezglutenowy

Wiele osób cierpi na nietolerancję glutenu. Gluten z tego powodu dostał łatkę szkodliwego i zastępuje się go coraz częściej produktami bezglutenowymi. Kupując bardzo drogi chleb bezglutenowy w sklepie ze zdrową żywnością, logicznie rzecz biorąc powinniśmy być pewni, że kupujemy produkt pierwszej jakości. Jego smak jest być może pierwszej jakości, jednak skład takich chlebków jest delikatnie mówiąc tragiczny. Pomijając to, że najczęściej zawiera masę chemii – jest najczęściej zrobiony ze skrobi kukurydzianej, która ma… 10-krotnie mniej wartości odżywczych niż biała mąka (lub kasza kuskus). Nie podam Wam niestety ile musielibyście zjeść takiego chleba, aby zapewnić sobie dzienną dawkę witamin i minerałów, bo jest on praktycznie pozbawiony wszystkich składników. Podobnie sprawa ma się z tapioką – kolejnym składnikiem produktów bezglutenowych.

Jeśli chcecie więcej takich informacji, obserwujcie:
#salaterka
salaterka-pl - 5 produktów, które uznawane są za zdrowe, a nie mają niemal żadnych wa...

źródło: comment_1666854885iPxssAeuif1YNSi8q2YA8s.jpg

Pobierz
  • 120
  • Odpowiedz
@salaterka-pl: Nikt nie żywi się samym makaronem ryżowym, zazwyczaj się go dorzuca do zupy albo jako dodatek do dań z woka... Wrzucanie wszystkich chlebów bezglutenowych do jednego worka to też gruba przesada. Nie każdy ma tragiczny skład. To jakby stwierdzić, że każdy chleb jest be, po spojrzało się na skład jakiegoś chleba tostowego. Tekst o "[samej chemii](https://www.facebook.com/damian.parol/posts/pfbid02NhaLggFSfmATjrQ95dzzMGdaNpTvCUGEiFbjqinUJh4LNT4qFsH7gPYtHYHrYEzUl?__tn__=%2COF)" pominę milczeniem xD

Z sokiem się zgodzę.
  • Odpowiedz
@salaterka-pl: Pozwolę sobie się lekko przyczepić, bo mnie to zawsze irytuje: nieprawda, że wymienione produkty " nie mają niemal żadnych wartości odżywczych". Wartość energetyczna jest składową wartości odżywczych, a wszystkie wymienione produkty mają sporą wartość energetyczną. Samymi witaminami i błonnikiem się nie odżywię, kalorie też ważne.
  • Odpowiedz
@salaterka-pl: co za bzdura z tym chlebem bezglutenowym. Jest ich wiele rodzajów, z dodatkami, bez, do dostania normalnie świeże w piekarniach bezglutenowych. Autor zobaczył chleb z biedronki i uznał, że wszystkie są takie same.
  • Odpowiedz
@salaterka-pl: Ciekawe, a jest jakikolwiek powód żeby w ogóle zajmować się mikroskładnikami zamiast brać paru kompleksowych suplementów? Wiele razy ludzie mi mówili że się 'gorzej wchłaniają' z tabletki albo że 'mają interakcje ze sobą' ale to nie ma sensu dla mnie. To jest ta sama substancja ostatecznie, nie?
  • Odpowiedz
Taka sztuczna żurawina suszona ma więcej cukru niż większość słodyczy – np. żurawina od Bakalland ma w 100 g… 72,4 g cukrów.


@salaterka-pl: Ale czemu się na żurawinę uparłeś? Ta z Lidla ma 70,5. Przy czym suszone śliwki to 60g cukru, suszone jabłka to jakieś 62g cukru. Te już są niby dobre?

Dla porównania wafle Grześki w czekoladzie mają 32g cukru.
  • Odpowiedz
@salaterka-pl: No z tym jabłkiem to srogo popłynąłeś xD
Jabłka są świetnym źródłem kwercetyny - flawonoidu o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Źrodłem witamin i minerałów nie jest to co ma ich najwiecej tylko owoc, który jemy regularnie, a jabłka są tego najlepszym przykładem. Chleb bezglutenowy, czy żurawina - kolejny stek bzdur. Lepiej usuń ten wpis, bo ludzie potem powielają takie rzeczy.
  • Odpowiedz
@salaterka-pl: usuńcie konto.
Te teksty. Muszę zjeść x kg makaronu ryżowego który według waszego fb osłabia odporność by zaspokoić podaż żelaza. Dobrze ze nie napisaliście ze trzeba zjeść go 2 tony aby podaż witaminy C zapełnić.
Jeden z najbardziej nabitych makaronów węglami, ale zły bo nie ma witaminek pod nasz artykuł.
  • Odpowiedz