Aktywne Wpisy
szarekredki +247
Toczę bekę. Uczniowie zaczynają rozumieć co w praktyce oznaczają dla nich te populistyczne pomysły jakby żywcem wyjęte z programu wyborczego Zosi lat 8 do samorządu
Brak prac domowych? Czyli oceny tylko z pracy na lekcji, klasówek i pytania przy tablicy. Nie ma piąteczek dla mamy, taty i internetu
Ocena z religii nie idzie do średniej? Czyli odpada możliwość podciągnięcia średniej luźnym przedmiotem z którego nawet głąb miał coś dobrego
xD
#bekazlewactwa #
Brak prac domowych? Czyli oceny tylko z pracy na lekcji, klasówek i pytania przy tablicy. Nie ma piąteczek dla mamy, taty i internetu
Ocena z religii nie idzie do średniej? Czyli odpada możliwość podciągnięcia średniej luźnym przedmiotem z którego nawet głąb miał coś dobrego
xD
#bekazlewactwa #
Lardor +185
❌ Kasza kuskus
Kasza kuskus z kaszami ma wspólną jedynie nazwę, bo wytwarzana jest z… białej mąki i zdecydowanie bliżej jej do białego makaronu, niż do kaszy.
Podobnie jak biała oczyszczona mąka, kasza kuskus ma bardzo mało składników odżywczych. W niemal wszystkie jest niestety uboga – ma bardzo mało wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, kwasu foliowego i wszystkich pozostałych witamin i błonnika.
Żeby lepiej zobrazować wyjałowienie kaszy kuskus, obliczyliśmy ile gotowanej kaszy kuskus potrzebowalibyśmy, aby zapewnić dzienną zalecaną dawkę (dla 30-letniej kobiety) poszczególnych witamin i minerałów:
wapń – 12,5 kg
witamina E – 12 kg
potas – 8 kg
żelazo – 5 kg
magnez – 4 kg
witamina B2 – 4 kg
fosfor – 3,5 kg
cynk – 3 kg
kwas foliowy – 3 kg
miedź – 2,5 kg
mangan – 2,5 kg
witamina B6 – 2,5 kg
błonnik – 2 kg
całkowity brak: A, C, D, K, B12
Możecie natomiast kupić kaszę kuskus razową, która jest pełnowartościowa
❌ Żurawina suszona
Żurawina suszona podobnie jak kasza kuskus całkowicie nie pasuje do swojej grupy produktów. Powodem jest to, że żurawina ma mało cukru i nie jest tak słodka, jak byśmy oczekiwali od suszonych owoców. Z tego powodu prawie każda żurawina suszona, którą możemy kupić jest przesycona sztucznie dodanym cukrem. Taka sztuczna żurawina suszona ma więcej cukru niż większość słodyczy – np. żurawina od Bakalland ma w 100 g… 72,4 g cukrów.
❌ Kupny sok jabłkowy
Jabłka mają 3 główne zalety: są niskokaloryczne (zapełniają nam nieźle żołądek), mają dużą ilość błonnika (gdy jemy je ze skórką) oraz spożywając je na surowo, spożywamy dużą ilość cennych enzymów trawiennych. Jabłka są jednak niestety pozbawione prawie wszystkich witamin i minerałów – są pod tym względem prawie tak ubogie, jak oczyszczona mąka. Są niestety najuboższym pod względem witamin i minerałów owocem.
Ile jabłek musielibyśmy zjeść, aby zapewnić sobie dzienną dawkę wybranych składników odżywczych (zakładając, że jedno jabłko waży ok. 150 g)?
witamina A – 153 jabłka
cynk – 133 jabłka
wapń – 113 jabłek
żelazo – 100 jabłek
witamina B5 – 60 jabłek
witamina E – 60 jabłek
witamina B1 – 43 jabłka
fosfor – 43 jabłka
magnez – 43 jabłka
mangan – 37 jabłek
potas – 30 jabłek
witamina K – 30 jabłek
witamina B2 – 30 jabłek
witamina B6 – 23 jabłka
miedź – 23 jabłka
witamina C – 11 jabłek
Pijąc sok z jabłek, pozbawiamy się tego co w jabłkach najcenniejsze – czyli błonnika oraz właściwości dietetycznych. A pijąc kupny sok, który jest w najlepszym razie pasteryzowany, a najczęściej jest sokiem z soku zagęszczonego – tracimy ostatnią zaletę jabłek, czyli enzymy. Pozostaje nam jedynie słodka ciecz pozbawiona wartości odżywczych, pełna kalorii i cukru.
❌ Makaron ryżowy
Jeśli zdziwiliście się małą ilością witamin i minerałów w kaszy kuskus, mam złą wiadomość – makaron ryżowy ma ich jeszcze mniej, a konkretnie ponad 2-krotnie mniej. Przy makaronie ryżowym biała mąka jest prawie pełnowartościowym posiłkiem. Przykładowo musielibyście zjeść 13 kg gotowanego makaronu ryżowego, aby otrzymać odpowiednią ilość żelaza.
❌ Chleb bezglutenowy
Wiele osób cierpi na nietolerancję glutenu. Gluten z tego powodu dostał łatkę szkodliwego i zastępuje się go coraz częściej produktami bezglutenowymi. Kupując bardzo drogi chleb bezglutenowy w sklepie ze zdrową żywnością, logicznie rzecz biorąc powinniśmy być pewni, że kupujemy produkt pierwszej jakości. Jego smak jest być może pierwszej jakości, jednak skład takich chlebków jest delikatnie mówiąc tragiczny. Pomijając to, że najczęściej zawiera masę chemii – jest najczęściej zrobiony ze skrobi kukurydzianej, która ma… 10-krotnie mniej wartości odżywczych niż biała mąka (lub kasza kuskus). Nie podam Wam niestety ile musielibyście zjeść takiego chleba, aby zapewnić sobie dzienną dawkę witamin i minerałów, bo jest on praktycznie pozbawiony wszystkich składników. Podobnie sprawa ma się z tapioką – kolejnym składnikiem produktów bezglutenowych.
Jeśli chcecie więcej takich informacji, obserwujcie:
#salaterka
Parę lat temu dowiedziałam się, że mam alergie na jabłka (wtf ლ(ಠ_ಠ ლ) ). Surowych jabłek jeść nie mogę, bo puchną mi usta ale ciągle mam czasem ochotę na 'jabłkowy' smak. Pasteryzacja pozbywa się białka alergizującego więc bezpiecznie mogę takie soki pić.
@salaterka-pl: chyba, autor nigdy nie jadł chleba bezglutenowego :P. Większość z nich smakuje jak karton :P
@salaterka-pl: to zdanie jest sprzeczne logicznie, cukier jak najbardziej ma wartosci odzywcze
Poza tym takie jabłko zawiera np. antyoksydanty, które są bardzo istotne, oraz mają niski indeks glikemiczny.
Przy okazji, zapotrzebowanie na potas zaspokajamy 30 jabłkami (150 g) lub np. 10 pomidorami o tej samej wadze. Czy to aż taka różnica? Przecież nikt normalny nie żywi się jednym produktem.