Aktywne Wpisy
Wiecie co jest najgorsze? Chęć niesienia dobra w tym parszywym życiu i wielka, twarda pięść obcych ludzi na mojej gębie.
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Cena 1,8 mln zł. W ogłoszeniu 1,89 mln zł i na pierwszej rozmowie pośrednik już zszedł do 1,8mln zł.
Ale prowizja dla pośrednika mnie mocno zniechęciła. Promocyjne 2,5% + VAT (Wie Pan, normalnie bierzemy 3%).
Mam zapłacić 55 tys zł tylko za to, że mi pośrednik pokazał mieszkanie.
Tej branży należy się srogi w------l.
#trojmiasto
#nieruchomosci
Wejdź sobie na trojmiasto pl, sprawdź ogłoszenia nieruchomości.
Właściwie wszystko co zobaczysz jest od agencji.
Objawi się to na pewno poprzez:
- walkę o najlepsze oferty
- ewolucję ich platform ofertowych
-
@DanielVideo: no nie, przy nieruchomościach to tak nie działa. Raz, że dla ogromnej większości ludzi jest to inwestycja życia i
@medevacs: dokładnie. zabronić brania prowizji od najemcy/kupującego, najbardziej zachłanni doliczą "prowizję" do ceny, inni nie - rynek to wyreguluje. ale w efekcie dostalibyśmy DUŻO bardziej uczciwy rynek, a agenci pracowali by BEZ
Ostatnio ogladalem mieszkanie za 600k i jak dowiedzialem sie, ze agent chce 16k brutto za pokazanie go i brak odpowiedzi na jakiekolwiek konkretne pytanie to smiechlem. Do tego gatka, ze jak odnawial z wlasicicielem to sam namascil zlew.
otóż nie, jest to ogromny etyczny problem - jeżeli chcą
@qusqui21: Trójmiasto zrobiło się ponoć modne przez mały smog. W sumie mógłbym mieszkać w 3mieście lub jakimś satelicie około 50-100k. Ale rodzinę mamy w Wielkopolsce więc ten kierunek to najwyżej jakieś mieszkanie w pipidówce do przyjeżdżania po trochę jodu.
@pablosik: Nie trzeba doktoratu, starczy spojrzeć na kryzys 2008-2010
Tak mysle, jak tu staruszkowi cos ogarnac na miejscu na emeryture, bo on jezdzi dalej robic do Niemiec i sie zaharowuje. Moze takie 'doradztwo'