Aktywne Wpisy
Wiecie co jest najgorsze? Chęć niesienia dobra w tym parszywym życiu i wielka, twarda pięść obcych ludzi na mojej gębie.
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Cena 1,8 mln zł. W ogłoszeniu 1,89 mln zł i na pierwszej rozmowie pośrednik już zszedł do 1,8mln zł.
Ale prowizja dla pośrednika mnie mocno zniechęciła. Promocyjne 2,5% + VAT (Wie Pan, normalnie bierzemy 3%).
Mam zapłacić 55 tys zł tylko za to, że mi pośrednik pokazał mieszkanie.
Tej branży należy się srogi w------l.
#trojmiasto
#nieruchomosci
Taka agencja robiła fotki, miała ogłoszenia w katalogach, ludzie przychodzili, przeglądali itp. Utrzymanie lokalu itp. kosztowało, budowanie marki (ludzie w końcu muszą wiedzieć, żeby przyjść do twojej agencji po mieszkanie) też i stąd te procenty. No i mieszkania kiedyś kosztowały znacznie mniej
@DanielVideo: To
nawet 8500€ żeby wynająć 55m2 o użyteczności kawalerki, bo tu mają duże salony.
@awful2: Ta patologia jest nie tylko w Polsce. Mój ulubiony przykład to Berlin, gdzie prowizja dla maklera wynosiła 7.14% za pokazanie mieszkania (teraz zmienili to na 3.57% płatne przez sprzedającego i 3.57% przez kupującego, co zwiększyło tę liczbę sumarycznie do 7.54%). Teraz kilka smaczków:
* makler nie ponosi żadnej odpowiedzialności za podanie złych danych o mieszkaniu (np. zatajenie faktu zalania)
* makler nie sprawdza ksiąg wieczystych, więc to zadanie jest na tobie (w PL jednak często to robią)
* makler zazwyczaj odmawia pokazania ci mieszkania, jeśli nie będziesz brał kredytu lub nie zgodzisz się na ich
Za możliwość oferowania mieszkania do sprzedaży / wynajmu przez biuro pośrednictwa zawsze żądam zapłaty dla mnie, co spotyka się z wielkim zdziwieniem ze strony biur.
Generalnie unikam jak ognia.
Komentarz usunięty przez autora