Wpis z mikrobloga

pomyślcie o tych wszystkich ludziach którzy po kilki/kilkunastu latach na #emigracja wrócili pod wpływem tego, że polska się całkiem nieźle rozwijała i podczas ogólnoświatowej hossy wydawała się całkiem niezłym miejscem do życia i pobudowali domy na swoich #!$%@? z których wyjechali i teraz znowu będą musieli wyjechać żeby je utrzymać bo przecież ich nie sprzedadzą bo komu xD

o polackokatolickim gwoździu w głowie części społeczeństwa już nie wspominam albo o systemie edukacji,
czaicie, móc się uczyć w dobrych zachodnich szkołach cennej na rynku wiedzy i tylko przez fanaberie starych wylądować w polszy i uczyć się o bierdoleniu kremówkowego potwora, [*]

#nieruchomosci #gospodarka
  • 27
@PiotrFr: pewnie kwestia posiadanych oszczędności i przeliczania tego na złotówki i złudnego wrażenia, że się jest bogatszym niż się faktycznie jest, dopiero później dociera, że dom fajny postawiony ale teraz trzeba #!$%@?ć za 4k pln
@krabczy: W wielu przypadkach jest to najzwyklejsza tesknota za ojczyzna. Spory odsetek emigrantow wyjechal nie dlatego ze chcial, tylko ze musial. Ludzie wyjezdzali zarobic, na dom, na mieszkanie itp i kiedy to osiagneli, wrocili. Inni z kolei zakladali rok, dwa emigracji i sie zasiedzieli, po czym w koncu podejmuja decyzje o powrocie...mam znajomwgo co wyjechal, zeby zarobic na motel. Zaczal sie budowac w Polsce i ladowal w ten biznes cale zarabiane
@mirek_wyklety: Dokładnie, wykopki nie rozumieją, że nie każdy jedzie #!$%@?ć do końca życia za granica na zmywaku. Wolą wrócić tu, na gotowe. Ktoś kto nie był za granica nie zrozumie jak to jest tęsknić do domu. I można #!$%@?, że jest się obywatelem świata. Nigdzie nie czujesz się tak jak w miejscu gdzie wszyscy mówią w tym samym języku co Ty od urodzenia znasz, podzielają podobne wartości, maja podobna historie. Chcą
@Zlmmerman: Ta? A ja znam Japończyków z PJATK w Wawie którzy przyjeżdżali na targi i są zakochani w Chopinie, głównie z nim im się kojarzy Polska. Chyba nie dlatego, że byl Francuzem?
To, że reszty nie kojarzysz - trudno. Twoja sprawa. Może, czas zainteresować się czymś wyższych lotów ;)
@The_Dzbankers:

nie każdy jedzie #!$%@?ć do końca życia za granica na zmywaku

Jak ktoś jedzie "#!$%@?ć" to nic dziwnego, że chce wrócić. Nie wiem dlaczego tak wielu ludzi nie rozumie, że za granicą można normalnie żyć. Wszystkie nacje tak potrafią.

Nigdzie nie czujesz się tak jak w miejscu gdzie wszyscy mówią w tym samym języku co Ty od urodzenia

Co to za uczucie? Jaka to różnica od kiedy znasz jakiś język,
@PiotrFr:
1) Oczywiście, że można żyć. Nikt nie twierdzi, że nie. Co nie zmienia faktu, że wszyscy wolą mieszkać w swoim kraju jeśli maja taka możliwość.
2) Taka, że zawsze w takim kraju będziesz niejako obcym. I nie mów mi frazesów o tym jak na zachodzie to ludzie nie zwracają uwagi skąd jestes. Zwracają, ja byłem we Włoszech na projekcie i miałem dosyć podś#!$%@? z tego skąd pochodzę. Jeśli chcesz tak
@The_Dzbankers:

wszyscy wolą mieszkać w swoim kraju jeśli maja taka możliwość.

Skąd to "wszyscy"? Moje doświadczenie pokazuje, że z tych zintegrowanych to mniejszość.

Taka, że zawsze w takim kraju będziesz niejako obcym.

Yyy, nie.

miałem dosyć podś#!$%@? z tego skąd pochodzę. Jeśli chcesz tak żyć to spoko, ja mam takie podejście, ze mnie to męczyło

Ja nie widzę żadnych podś#!$%@?. A sam mówię skąd pochodzę, bo nikt tego nie wie, bo
@PiotrFr: Twoje argumenty to „nie bo nie”. Ja Cię nie mam zamiaru zachęcać do swojego stylu bycia. Bądź kim chcesz. Nie używam „ąę” bo czasem klawiatura w telefonie nie wyłapuje. Nie wiem skąd wiesz, ze nie żartuję sobie ze znajomymi z pracy (?). Nie znasz mnie, a tłumaczysz co robię, czego nie robię. Jak masz kompleks i się wstydzisz pochodzenia, to nie oczekuj, żeby inni Cię szanowali. Na zachodzie w każdym
@padamczyk: No faktycznie, PKB per capita Włoch ~39k USD
PKB per capita Czarnogóry ~7k USD

Trafne porównanie. Włochy maja swoje problemy ale na północy dalej żyje się na wysokim poziomie. Młodzi jedynie maja problemy z praca. Ale jak się ma fach to spoko.
@The_Dzbankers: Akurat fakt, ze wszyscy chca i wola mieszkac w swoim kraju jest nie prawdziwy. Ja nie chcialem mieszkac w Polsce, wyemigrowalem kilkanascie lat temu i wierz mi lub nie, ale absolutnie nie wyobrazam sobie powrotu do kraju. Jest mi duzo lepiej i latwiej zyc na obczyznie...odpowiada mi duzo bardziej mentalnosc ludzi ktorzy tu mieszkaja niz Polakow. Jestem szczesliwym i spelnionym czlowiekiem, czego nie moge o sobie powiedziec z czasow kiedy
@mirek_wyklety: Ja zdaje sobie, ze nie wszyscy. Zdaje tez sobie sprawę, ze starsi ludzie są sprani komuna i uciemiężeniem tego narodu przez onuce. Ale młodzi, powiedzmy do 35-40 rż. to sympatyczne i uśmiechnięte osoby w większości. Trafiają się #!$%@? ale to jak w każdej nacji.