Wpis z mikrobloga

18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

No ale nie oszukujmy się, do pracy potrzebne są maszyny. Ja ostatnio się 'kopałem' koleżanki poprosiły o zrobienie kilku mebli ogrodowych, ławki, nakładki, kompostowniki. Tak wydawało się ok, nie zajmie dużo czasu.
Dopiero podczas prac wyszło na ile to jest to pracochłonna praca podstawowymi narzędziami.
Do dyspozycji miałem tarcice po budowie, szlifierki taśmowe, oscylacyjne, pilarki i wyrzynarki, jeszcze frezarka górna... No i pyk, po godzinach 1,5 miesiąca się z tym zeszło :)
@SaintWykopek: żyjemy w symulacji. Wczoraj dosłownie o tym myślałem że kiedyś były poradniki jak coś zrobic tanio czy za darmo. A zaplecze użytkownika warte tyle co mieszkanie... I byly nawet jakieś memy pasty w związku z tym gdzie jeszcze się to tak nie nazywało
Wchodzę dzisiaj na wykop i widzę to.....
@SaintWykopek: Zawsze mnie to rozwala xd "teraz musimy wywiercić 5 ekstra precyzyjnych otworów i wykonać 4 laserowo dokładne cięcia albo mebel będzie wyglądać jak gówno. Możecie do tego użyć piły ręcznej i wkrętarki ale ja używam tego oto sprzętu za 100k XD" (I nie chodzi tutaj o to że mam coś do diy, tylko albo projekt musi być faktycznie dostosowany do takich narzędzi albo nie czarujmy się że ktoś to da
Dlatego tak, można przyczepić się o tytuły, że w łatwy sposób.

@LostHighway: no tak, o to tutaj chodzi. Jaką ma wartość edukacyjną, że ktoś zrobił sterowane elektronicznie krzesło za 120 zł, jak sie okazuje że ma masę sprzętu w dużym warsztacie i połowę części z odzysku? A ja sam mam co najwyzej zakurzoną małą komórkę w piwnicy
@SaintWykopek: Kiedyś z kumplem popiliśmy, i na alkoholowej fazie doszliśmy do wniosku, że to będzie doskonały pomysł zrobić sobie w pustym garażu jego teścia niewielki warsztat i zacząć bawić się w rękodzieło, robić jakieś proste meble, bo kumpel widział na YouTube jakiegoś gościa, co się w takie rzeczy bawi i wydaje mu się, że to będzie łatwe i tanie do ogarnięcia. Jak już na trzeźwo przysiedliśmy, odpaliliśmy filmiki tego typa, o
@SaintWykopek: śmieszki heheszki ale wstawione zdjęcie nawet nie przedstawia żadnej drogiej maszynerii a na ścianach widać typowy warsztatowy sprzęt: młotki, miary i ściski. A resztę tego warsztatu można zrobić samemu na budżetowym sprzęcie i nie brakuje kanałów na yt (np /c/jisakukobo) które pokazują jak to zrobić.

W tym garażu najwięcej kosztował...materiał z jakiego zrobiono meble