Wpis z mikrobloga

Myślałem o zakupie taczki, pamiętam ceny ~79zł w marketach jakieś 3-4 lata temu a teraz to nie wiem...ile takie cudo aktualnie kosztuje w markecie budowlanym?? Najlepsze są opinie z allegro "tych tanich" (obecnie ~150zł to "ta tania").

Jprd, że ludzie sprzedają takie rzeczy (total shit) to brak słów.
"Taczka to katastrofa. Koło przykręcane na dwie śruby, bez łożyska, śruby muszą być zostawione luzem, żeby się kręciło. Wanna przykręcana do podwozia na 4 śruby z grzybkiem, pod którym jest kostka mająca blokować śrubę. Tylko ktoś wywalił tak wielkie, okrągłe dziury i w wannie i w podwoziu, że grzybek łapie się na nie na dwa milimetry, a śrub nie da się dokręcić mocniej niż palcami, bo nic ich nie blokuje. W efekcie wanna lata na wszystkie strony i tylko czekam jak w ciągu miesiąca dziury rozklepią się na tyle, że taczka będzie do wywalenia. Żeby dopełnić obrazu nędzy i rozpaczy, gumowe rączki spadają z rur, więc po pierwszym dniu używania mam już pierwsze uszkodzenie ciała. Ale to nie wszystko, bo jak ją skręciłem (palcami, bo mocniej się nie da), musiałem poświęcić pół godziny na oszlifowanie ekstremalnie ostrych, kaleczących krawędzi kątowników podwozia i grożących rozpruciem żył, wystających, końcówek tych kątowników. Sięgnięcie ręką pod taczkę grozi śmiercią, jeśli nie mieszka się blisko szpitala. Nie kupujcie tego g*wna. To jest katastrofa. Żałuję, że zmarnowałem pieniądze."

#budownictwo #budujzwykopem #zakupy #pytanie #narzedzia #budowlanka #budowadomu #inflacja #heheszki
Pobierz artem17 - Myślałem o zakupie taczki, pamiętam ceny ~79zł w marketach jakieś 3-4 lata ...
źródło: comment_1665998845lUVnTZKkV2JaBNvdcopyUW.jpg
  • 8
@artem17:
Inny komentarz do tego sprzedającego:
"kupiłem tę maszyne i miesiąc później wybuchła I spaliła całą instalację elektryczną w moim domu Zapłaciłem 1000 PLN i naprawiłem Sprzedawcą wyśle ci tylko nową maszynę Ale kwota którą zapłaciłeś za naprawę wyleci z twojego konta bankowego!!!."

"Zamówiłem mopa a otrzymałem suszarkę do prania. A teraz mam latać po pocztach i odsyłać a zamówiłem do paczkomatu ponieważ nie mam czasu za dnia odbierać lub jeździć
@artem17: Zależy do czego ta taczka - te najtańsze, z tłoczonej blachy 0,6mm i z ramą z dwóch wygiętych rurek, połączonych tylko wanną i kółkiem nadają się tylko do suchych liści. Przy trzech workach węgla, gruzie albo wilgotnej ziemi są zbyt wiotkie. Szukaj takiej, gdzie rama jest jedną całością, kółka mają łożyska, a wanna z grubszej blachy (np. 2mm, spawana będzie tańsza niż tłoczona)
same kółko kosztuje z 50zł...

@blackmilk: powiedz ty mnie, co w kółku do taczki musi kosztować 50zł.
Dwa łożyska? Sorry, najpopularniejsze uszczelniane łożyska da się kupić po ~12zł/8szt
Wytłoczka "felgi"? Przecież to dwa dekle złączone razem, kawałek blachy jak pokrywka od garnka emaliowanego, bez jaj.
Gumowe kółko?
@artem17: śruby się kontruje i zostawia luz, ośkę można nasmarować, a rączki przykleić, problemy się rozwiązuje, a nie na nie narzeka

jasne, że mogłyby być produkty dopracowane, ale też ich cena byłaby inna

te taczki blaszanki mają zaletę, bo są bardzo lekkie, sam mam taką na działce i do 70kg jest w stanie przewieść