Wpis z mikrobloga

@Rasteris: no ja też używam na co dzień i w pracy. Śledzę jak się ten system transformuje od kilkunastu lat i kiedyś wpadłem na to zestawienie problemów, które jest aktualizowane co jakiś czas. Ciężko o lepsze zestawienie.
  • Odpowiedz
@nameisnull: część artykułu jest spoko, ale jak między sensownymi punktami widzę:
- linux zły, bo programy windowsowe nie działają
- linux zły, bo różne distra mają różne package managery i różne DE
to xD
  • Odpowiedz
@devopsiarz: e tam. od połowy lat 90tych tego używam i nic się prawie nie zmieniło. linux to linux .... Tego rodzaju wypociny pisane są przez osoby, które wiecznie coś instalują, majstrują przy Xach, wkleją gotowe linijki do terminala itd... Po co cokolwiek instalować wiecznie. jeden system starcza na wiele lat i wiele komputerów. bzdury
  • Odpowiedz
@Bpnn: To są autentyczne problemy. Różne paczki dla dystrybucji to ból w utrzymywaniu.
Wspieraj telefonicznie tysiąc pięćset zupełnie inaczej zachowujących się DE, to zobaczysz dlaczego to jest problem. I nie, ZU nie musi wiedzieć jakiego DE używa.

@nameisnull: używam i Win i Linuksa i muszę powiedzieć, że zgadzam się z tymi punktami. Dobra lista.
  • Odpowiedz
@Bpnn: @wojciet: menadżery zarządzania pakietami (niuanse) to kolejny dowód na to, że oczywiście problem jest po stronie użytkownika. Jestem w stanie się założyć, że 99,9% choćby z tego tagu mirasów, NIGDY nie wpisała w terminal przykładowych poleceń ze screena. No może max na palcach jednej ręki można by takowych policzyć. Tym samym śmiałkowie linuxa, terminatorzy nie mają zielonego pojęcia z czym to się jje i jak wiele ma
wojciet - @Bpnn: @wojciet: menadżery zarządzania pakietami (niuanse) to kolejny dowód...

źródło: comment_1665946802KuyY8wJMXX6aKq3rEff2Qa.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@devopsiarz: @vries: różnorodność to feature.
Mam nie używać pacmana, bo apt jest popularniejszy? To może Windowsa od razu będę używał, bo jest popularniejszy od Linuxa.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@nameisnull: ciekawe zestawienie, ale duża część punktów dotyczy (bardzo) specyficznych przypadków użycia albo specyficznych okoliczności i dla innych systemów pewnie można napisać podobna listę problemów.

Z ciekawszych:

Let me clarify this issue: whereas in Windows security updates are mandatory and they are usually installed automatically, Linux is usually administered via SSH and there's no indication of any updates at all. In Windows most server applications can be updated seamlessly without breaking services
  • Odpowiedz
@Bpnn: Nie no, zgadzam się. Lubię różnorodność Linuksa. Czasami jakieś rozwiązanie ma swoje dobre i złe strony. Tak jest w wypadku różnorodności Linuksa. Nie znaczy to, że złe strony nie istnieją i nie są istotne.

@piernikwkropki:

Tu w sumie nie wiem co to za wada.

Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak często ludzie mają z tym problem w erze, gdy typowy ZU nie wie, co to drzewo katalogów.
  • Odpowiedz
All native Linux filesystems (except ext4) are case sensitive about filenames which utterly confuses most users. This wonderful peculiarity doesn't have any sensible rationale.

Tu w sumie nie wiem co to za wada.

@piernikwkropki: to jest wada typu "Linux nie jest Windowsem".
  • Odpowiedz
@nameisnull: Część z tych punktów mija się z prawdą (albo czegoś nie dopowiada albo wręcz jest nieprawdziwa), część to subiektywne odczucia (np. twierdzenie, że case sensitive to wada, która "dezorientuje większość użytkowników" bez żadnych konkretnych źródeł to potwierdzających), a autor m.in. aktywny na forum Phoronix prezentuje podejście w stylu "ja dłużej Linuksa używałem więc wiem lepiej". Nie jest to więc nawet blisko "bardzo fajnego" podsumowania, ot przemyślenia pewnej osoby na
  • Odpowiedz