Wpis z mikrobloga

Jaka może być max odległość zmywarki i zlewu od odpływu, przyłącza kanalizacji? Mam odpływ domyślnie na jednej ścianie (za nią jest łazienka i pralka), chcę przenieść całą kuchnię na prostopadłą ścianę. Od zmywarki i zlewu do odpływu (licząc po obu ścianach długość rury) w nowej wersji będzie około 3-3.5m. Nie znam się na tym, robię research, ale z tego co czytam nie powinno być kąta 90C. Przyłącze, odpływ mam na wysokości 50cm. Czy usytuowanie zmywarki i zlewu na tej prostopadłej ścianie będzie ok w takiej sytuacji jeśli będzie zachowany spadek? Czy to że jest to prostopadła ściana jest tu duzym problemem i ten odpływ trzeba będzie jakoś przenosić, czy może zostać tu gdzie jest i po prostu puszczam dłuższe rury ze spadkiem? Mieszkanie deweloperskie, chcemy zaprojektować przestrzeń, dzwoniłem do kilku hydraulików, chcą wejść i to zobaczyć (twierdzą że po wysłaniu fot i rzutów instalacji nic nie powiedzą) a nie mamy jeszcze kluczy. Z tego co czytam to z dopływem wody nie będzie problem, gorzej z tym odprowadzaniem wody ze zmywarki i zlewu. Czytam w necie to raz piszą że max 2m od odpływu, innym razem na jakimś forum ktoś ma 5m i jak zachowany spadek to niby działa, ciężko się połapać a potrzebuję ogólnej informacji czy to przyłącze może zostać jak jest i tylko dam dłuższe rury. Bo za bardzo nie mogę kuć w ścianach (jedna dzielona z sąsiadem, na drugiej mógłbym nieco przesunąć ale nie za duzo bo za ścianą jest kanał wentylacji).
#hydraulika #remontujzwykopem #kuchnia #remont
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@niemodnie: z katami to jak expert pisze, nie dawać kolanka 90 tylko 2x45 bo łatwiej rury przepchać w razie problemu. Co do długości to powyżej 3m trzeba dać napowietrzacz np syfon WIRQUIN Neo Air, podłączasz do niego zlew i zmywarkę i w razie potrzeby sobie wyrowna ciśnienie. Albo można bezpośrednio w rury wrzucić tylko w jakimś dostępnym miejscu żeby w razie co łatwo wymienić.
  • Odpowiedz
@kwiateusz: @Marek_Licyniusz_Krassus: @wypokowy_expert:
Posprawdzałem i ogólnie to okazuje się, że nie mogę za bardzo wkuć rur w ścianę, która ma być odsłonięta (tzn na jednej ścianie nie będę miał jak zasłonić rur bo domyślnie tam nic miało nie być, żadnych szafek itp). Na długości 80cm rury nie mogą być wkute w ścianę bo za ścianą kuchenną (w której bym to chciał wkuwać) jest pion wentylacyjny (w
  • Odpowiedz
@niemodnie Przecież w domach masz rury puszczone podłogą i nic się nie dzieje. Nie wiem po co te 2 rury, zmywarka zużywa mało wody więc jej faktycznie duża rura nie jest potrzebna, ale do zlewu i przy tak małym spadku lepiej jest dać 50. A co do skuwania, jak chcesz zrobić spadek bez skuwania? Jedyny sposób żeby ominąć skuwanie, to podnieść podłogę co może cię czekać, jeżeli strop nie pozwoli ci
  • Odpowiedz
@Marek_Licyniusz_Krassus: Dokładnie tak może być w sumie , za szafkami na jednej ścianie, dochodzę do rogu ściany i potem podłogą żeby ukryć a nie puszczać na wierzchu. W sumie jak tak zrobię (wykorzystam na max przestrzeń za szafkami a nie tylko podłoga) to mi zostaje do odpływu 180cm wylewka więc jeszcze mniejszy spadek na takiej długości, a reszta rury za szafkami (jakieś 100-130cm). Na coś zwrócić uwagę oprocz 2x45? W
  • Odpowiedz