Wpis z mikrobloga

to jest mega chore. Tak samo pro matkowe sądy w Polsce to turbo patola.

@Amishia: Nie tylko w Polsce, pamiętam, że w Szwecji była podobna sprawa. Tylko tam to dziecko tak twierdziło i nawet jak chciało to odkręcić to było już za późno.
  • Odpowiedz
No czyli nie będzie w ogóle ufał i żadnych aresztów nie będzie, bo po co ryzykować?

@rzep: No sąd nie powinien ufać na słowo i skazywać na areszt bez żadnych dowodów, już lepiej stosować zakaz zbliżania się. To jest bardzo mocno nadużywane w Polsce i ludzie siedzą latami bez żadnych dowodów, bez procesu, kompletnie niewinni. Później wychodzą zniszczeni, bez pracy, bez pieniędzy, bez rodziny, bez odszkodowania bo ludzie kierują się
  • Odpowiedz
@djtartini1: to nadużywanie w Polsce aresztów bez powodu to jest jakaś plaga . Ale za to patusowi który jest recydywista i kogoś pobił tak ze oddycha przez rurkę potrafią dawać tylko dozór
  • Odpowiedz
Doskonały sposób na podwyższenie alimentów - zaszczucie człowieka, by stał się wrakiem i nie miał szans na dobrą robotę. Nikt jej nie wskazał, że to idiotyczny pomysł, adwokat, dalsza rodzina, nikt nie wpadł na całkiem oczywisty i bardzo prawdopodobny tok historii?

No i druga sprawa - w areszcie pedofile, byłe gliny, zadeklarowani homoseksualiści - siedzą osobno. Na żadne "powitanie biauka" nie ma szans.
  • Odpowiedz
@7160: W ogóle zawijanie kogokolwiek bez dowodów na więcej niż 48h to jest patologia. Prokuratorzy, którzy nadużywają aresztu tymczasowego powinni sami trafiqć do pierdla, bo to niszczenie kultury prawnej w Polsce jak i pojedynczych żyć.
  • Odpowiedz
No sąd nie powinien ufać na słowo i skazywać na areszt bez żadnych dowodów, już lepiej stosować zakaz zbliżania się.

Sąd nie skazuje na areszt. Areszt to środek zapobiegawczy w momencie gdy pozostawanie podejrzanego na wolności może negatywnie wpływać na sprawę lub zagrażać bezpieczeństwu osób trzecich.

Dlatego tym bardziej propozycje @trevoz są debilne bo pokazują niezrozumienie jak działa system prawny w Polsce.
  • Odpowiedz
a co jeśli według dowodów powinno się zasądzić areszt według procedury a później podczas prowadzenia sprawy wychodzą na jaw nowe okoliczności i według nowych dowodów oskarżony jest niewinny

@Mirekzkolega: W sensie dowodem ma być np. słowo p0lki? Areszt tymczasowy powinno się stosować tylko w przypadku twardych dowodów. Czasem lepiej nie skazać winnego, niż zniszczyć życie niewinnemu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@7160:

Nie ma nagrania (sprawdzonego przez specjalistów uprzednio czy nie jest sfabrykowane) nie ma przestępstwa. Ufanie na słowo w 2022 świadkom, którzy często dostaną litr wódki za pokazanie się w sądzie i złożenie fałszywych zeznań to sroga patologia i cofnięcie do średniowiecza. Mogli co najwyżej zakazać mu zbliżania się do córki na max kilka dni, na czas szybkich wyjaśnień, a nie areszt od razu jako rasowego pedofila, jeszcze robiącemu krzywdę
  • Odpowiedz
takich spraw jest tysiące w cuckoldstanie

@trevoz: ta, żona mojego znajomego miała problemy psychiczne, oskarżyła swojego ojca o molestowanie ich synka i córki, dzieciaki powtórzyły na komisariacie wszystko co kazała im mama i jakoś go nie zwinęli, wiesz czemu? Bo w takich sprawach potrzebne są dowody a nie tylko zeznania. Fajnie w zarzutki wierzyć ;) Nawet stawiałbym dolary przeciw orzechom że @7160: wraz z innymi próbują sobie nakręcić
  • Odpowiedz
@aarahon: W Borzęcinie kilka lat temu gość zapewne się dowiedział, że jego żona się puszcza z Ahmedem w Londynie. Widać się nie p-------ł z sądami, rozwodami tylko od razu ją utopił w rzece. Było o tym głośno jakiś czas temu.
  • Odpowiedz
to jest mega chore. Tak samo pro matkowe sądy w Polsce to turbo patola.

- wysoki sądzie, matka bije dzieciaka, zamyka w łazience

- MiEjScE dZiEcIaCzKa JeSt PrZy MaMuSi

Aż mnie skręca jak czasem czytam o takich sprawach. Bardzo wiele jest do naprawienia w kwestii praw obojga rodziców do dziecka

@Amishia: Myślę że w Polsce potrzebujemy też bardzo większego zaangażowania ojców w wychowywanie dzieci. Myślę że to podejście sądów nie wzięło się z kosmosu,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Pantegram: jasne, niemniej jednak mam przypadek w rodzinie, gdzie to właśnie ojciec o wiele bardziej się zajmuje młodym a dalej sytuacja wygląda tak, że sąd upiera się aby dzieciak mieszkał z matką i odrzuca propozycje opieki naprzemiennej, bo tak.

I oczywiście, zgadzam się z tym, że mimo wszystko to matki bardziej się angażują, ale zastanawiam się na ile to też trochę presja kulturowa. Na zasadzie, że 'jak to chłop ma
  • Odpowiedz
potrzebne są dowody a nie tylko zeznania

@aarahon: A jakie dowody na gwałcenie rozbita butelka były w sprawie matki, która została na 3 mce aresztowana po kłamstwach córki?
  • Odpowiedz
@Amishia: Zgadzam się. Poza tym wg mnie kobiety powinny częściej nalegać na równy podział obowiązków w domu czy opiekę naprzemienną, dla własnego dobra z czego często jak mi się wydaje nie zdają sobie zupełnie sprawy, że to jest w ich interesie.
  • Odpowiedz
@7160: no widzisz, mieszasz sprawę molestowania z gwałtem. Mieszasz sprawę gdzie opiekun małoletniej zgłosił czyn wobec dziecka ze sprawą gdzie sama rzekoma pokrzywdzona zeznawała przeciwko swojej matce. To już nie to samo i nawet nie można tego porównać ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz