Wpis z mikrobloga

4073-1=4072

Metro 2033

Dmitry Glukhovsky

Fantasy

Chyba nigdy nie czytałem nic fantasy. Nie moja działka - myślałem. Książkę dostałem na urodziny, więc postanowiłem się zabrać za nią.

O fantasy nie zmieniłem zdania. Co prawda czytało się nieźle, raz zmuszało do przekartkowania kilku dodatkowych stron, raz do odłożenia jej wcześniej niż się planowało.

Świetny pomysł, wciągający świat, nie dziwie się, że inni postanowili z niego skorzystać tworząc swoje książki jednak wolę inne klimaty

#bookmeter

I tu mam pytanie do Was mirki:

Jaką książkę byście mi polecili wiedząc, że oprócz fabuły lubię się z książki też czegoś dowiedzieć, najlepiej gdy dzieją się w świecie realnym i istniejącym. Lubie właśnie książki Browna, bo fajnie wtrąca opisy dzieł sztuki czy architektury miast w historie. Może jakaś książka, której akcja dzieje się w wielu miastach Europy? Macie coś takiego?

#ksiazki #ksiazka
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lehooleh: A może coś chcesz o przyszłości gdzie ludzie muszą zaczynać wszystko od początku - tworzenie państw, technologii, nauki itd? Opisywane są tam strategie bitw morskich(jednakże nie w sposób monotonny), technologie od wydobycia żelaza po różnego typu działa.

Jeżeli tak to

David Weber - seria schronienie.

Książka podchodzi pod fantasy, ale jak autor sam to nazywa "fantastyka naukowa" :P
  • Odpowiedz
@lehooleh: weź sobie ogarnij Atlas Zbuntowany, dzieje się w Ameryce, taka alternatywa komuna rządzi światek i niszczy każdego kto zarabia coś więcej. Cholernie potężna księga 1300stron a wciąga niemiłosiernie.
  • Odpowiedz