Wpis z mikrobloga

@TotalDisaster: No Panie kochany, jak my dostawaliśmy na juniora takie kandydatury jak:

1. "koleś 5 lat w budowlance, ale lubi komputery"
2. "przedstawiciel handlowy z paroma kursami z udemy"
3. "ktoś tam po bootcampie"
4. "40 letnia
  • Odpowiedz
@A_Duda: Jak na juniora deva to trochę beka, chociaż imo ludzie trochę niesprawiedliwie wyśmiewają z góry bootcampy i naukę z udemy. Ale tak, jak jest x osób po studiach to też rozumiem, że one są preferowane niż ktoś kto przez tydzień-dwa uczył się pisać pętle.
  • Odpowiedz
@A_Duda: słusznie słusznie
@darqnies: plus u mnie w robocie w wewnętrznym CV jest

wytrzzeszcz jest deweloperem C z 4 letnim doświadczeniem, Jego specjalizacją są sterowniki dla systemu Linux oraz oprogramowanie wbudowane.

jestem rekruterem, czytam 1 zdanie i ... o to może być to, czytam dalej skąd on to umi
  • Odpowiedz
@hdh3he3: obecne firmy it to januszexy, 2-3 programistów zamiast 5 w projektach, które mają byc gotowe na wczoraj. Coś nowego? innowacyjnego? Zatrudnij juniora aby mu wlepić minimalną bo bez doświadczenia w prawdziwym życiu i byle dyrektor takiego weźmie w obroty i mu wmówi, że w 1990 za 3k to życie z 5 dzieci się układało i się żyło, a młodym się w dupie poprzewracało.
  • Odpowiedz
@PedzacaGuma: To nie ma znaczenia zadnego o ile zaczynasz z jakims tam budzetem albo jeszcze mieszkasz u starych, o---------c te 2-3 latka wskoczyc na b2b i robic dla usa/ uk. zreszta tez w IT to zadna januszerka w porownaniu z innymi zawodami
  • Odpowiedz
@hdh3he3:

o---------c te 2-3 latka wskoczyc na b2b i robic dla usa/ uk

A myślałem, że tylko ja znam ten przepis na sukces ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swoją drogą aż śmieszne jest dla mnie jak wielu kolegów z racji obawy przed używaniem angielskiego nie realizuje takiego scenariusza i siedzi w korpo albo januszeksie w Polsce. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@A_Duda: @hdh3he3: tu pies pogrzebany bo to co człowiek zarobi leci na utrzymanie sie jak nie mieszka się z rodzicami. Zaraz będzie trzeba iść na drugi etat i koniec o samorozwoju ale ostatnio dowiedziałem się, że 80% firmy dorabia na boku bo z jednej pensji to nie przeżyją. Smutne
  • Odpowiedz